Ensartet CO2-afgift vil koste landbruget dyrt

Og det er jo ikke ligefrem, fordi kongeriget er i underskud, når det gælder skatter og afgifter - viser ny statistik

Mark med traktor 2

En ensartet afgift på CO2-udledning på eksempelvis 1.200 kr. per ton vil koste ikke færre end 19.000 arbejdspladser i landbruget.

Det fastslår de såkaldt miljøøkonomiske vismænd i en rapport – der også konkluderer, at især provinsen vil blive hårdt ramt. De mange arbejdspladser vil således fortrinsvis forsvinde i Jylland, hvor mælkeproduktionen, svineproduktionen og fødevareindustrien især er koncentreret – og netop produktionen af bl.a. mælk og mejerivarer rammes ekstra kraftigt af en sådan CO2-afgift, forklares det.

Beskæftigelsestabet er ifølge vismændene ikke noget alvorligt problem, idet der vil opstå et tilsvarende antal nye job i medicinalindustrien og i serviceerhvervene. Uden at de vise mænd dog påviser, hvordan landmænd, slagtere og mejerister umiddelbart kan opkvalificeres til disse brancher…

Du kan læse mere om sagen på den systemkritiske hjemmeside Indblik HER.

Én ting er en truende CO2-afgift. Det er ikke ligefrem, fordi kongeriget Danmark mangler skatter og afgifter – dem er der faktisk efterhånden blevet så mange af, at vi nu kan ”prale” af at have verdens højeste skattetryk herhjemme. Alle skatter og afgifter indregnes i denne udregning. Dén vinkel kan du også læse mere om på Indbliks hjemmeside via artiklerne HER og HER.

At Folketingets to største partier, Socialdemokratiet og Venstre, er dybt uenige om en ny CO2-afgift og ikke mindst dens indvirkning på dansk landbrug, kan du forvisse dig om i Maskinbladets artikel HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top