Af Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev
Danmarks Radio har det med at fremstille landmænd og landbrugsproduktion i et dårligt lys, og dén tendens fortsætter desværre med dokumentarprogrammet ”Byen med det giftige vand”.
Godt nok bliver det i udsendelsen pointeret, at det er ”tidligere tiders” sprøjtemidler, der angiveligt har fundet vej til det nordfynske drikkevand, og de ansvarlige miljø- og sundhedsmyndigheder citeres også for at frikende det lokale drikkevand for at være farligt. Men man sidder alligevel tilbage med indtrykket af, at kombinationen af planteværnsmidler og drikkevand er sprængfarlig. Selv om det på ingen måde er tilfældet – noget sted i Danmark.
Hvis disse midler udgjorde nogen fare eller sundhedsrisiko, var de slet ikke blevet godkendt af Miljøstyrelsen, der udgør et af verdens strengeste kontrolsystemer. Der er ikke sløjfet én eneste drikkevandsboring i flere årtier som følge af det moderne landbrugs pesticider. De stoffer, der indimellem bliver fundet bittesmå rester af i drikkevandet – stoffer der altså intet har med nutidig landbrugsdrift at gøre – udgør i øvrigt heller ingen sundhedsmæssig påvirkning for alle os, som gerne drikker vand fra hanen.
Vi danske landmænd er verdensberømte for et minimalt forbrug af pesticider – der er uundværlige som antigift til at fjerne svampe-giftstoffer fra madvarer samt til at redde afgrøder fra at gå til i insektangreb og ukrudt. Vi bruger naturligvis kun godkendte hjælpemidler, der er både effektive, skånsomme og ufarlige. Det er derfor, det er herude på landet – hvor 90 procent af markerne dyrkes konventionelt og bæredygtigt – at vi finder det rene drikkevand i Danmark.
Det er manipulerende og tendentiøst at kalde et tv-program for ”Byen med det giftige vand”, når man end ikke i selvsamme udsendelse kan finde én eneste ekspert, der vil betegne det pågældende vand som giftigt.
Lad os bruge tiden, pengene og kræfterne på reelle miljø- og sundhedsudfordringer.
(Indlægget er også sendt ud som læserbrev til samtlige danske dagblade samt til landbrugspressen. Det dokumentarprogram, der omtales i læserbrevet, kan du se via linket HER).