Nej, MRSA-bakterien stammer ikke fra køer

Nyt studie fra Statens Serum Institut frikender landbruget, for bakterien er 200 år gammel og kommer fra pindsvin…

Cows on green Grassland, typical Bavarian Church in Background

I 2011 og årene derefter blev MRSA-bakterien beskrevet som en, der kom fra køer og smittede mennesker.

Men et nyt studie fra Statens Serum Institut viser, at det ikke passer, beretter Ritzaus Bureau.

Bakterien er således over 200 år gammel og stammer i stedet fra pindsvin, hvorfra den har spredt sig til husdyr og mennesker.

”Vi kan vise, at MRSA er over 200 år gammel og har været til stede i vilde pindsvin i al den tid”, siger seniorforsker ved Statens Serum Institut, Jesper Larsen, som har ledet undersøgelsen.

I sig selv vil undersøgelsen ikke ændre verden, som Jesper Larsen udtrykker det. Men den kan måske give anledning til nye undersøgelser af bl.a. antibiotikaresistens. Før studiet var den gængse opfattelse nemlig, at MRSA opstod i cirka 1960. Det vil sige cirka et år efter, at man var begyndt at bruge det antibiotika, der hedder methicillin, som MRSA-bakterierne er resistente over for.

Men med studiet – der viser, at den antibiotika-resistente bakterie MRSA er meget ældre, end vi hidtil har troet – kan man stille spørgsmålstegn ved, om det kun er vores øgede brug af antibiotika, der har ligget til grund for den stigende antibiotikaresistens. For studiet viser, at resistensen også kan opstå naturligt.

Du kan læse mere i Landbrugsavisens omtale HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top