Afgifter påvirker stort set ikke pesticidbelastningen

Præcisionsteknologier har større potentiale end afgiftsændringer, hvis man skal tro ekspertvurdering – der dermed bakker Bæredygtigt Landbrug op

marksprøjte-fra-siden-foto-hardi.dk

En ny pesticidstrategi med en omlægning af afgifterne har til formål at sænke pesticidbelastningsindekset herhjemme – men det er præcisionsteknologi fremfor afgiftsændringer, der for alvor kan rykke.

Sådan lyder det i Effektivt Landbrug fra Seges Innovation. Herfra er konklusionen, at afgiftsændringerne således på ingen måde er et afgørende skridt til at nå det politiske mål.

”Det skridt tog vi, sidst afgiften blev omlagt. I dag vælger vi det middel, der løser det problem, vi har”, fortæller afdelingsleder Carsten Fabricius.

Hvis man spørger Bæredygtigt Landbrug, er den nye pesticidhandlingsplan vedtaget på Christiansborg da også totalt urealistisk. Foreningen har ikke bare kritiseret mistænkeliggørelsen af verdens mest effektive og skånsomme ukrudtsmiddel men har netop også langet ud efter afgifts-våbenet, som et stort flertal i Folketinget stadig er tilhænger af.

”Vi så hellere, at man helt fjernede afgifterne. Det er alligevel svært at adfærdsregulere markedet, når danske landmænd naturligvis hverken bruger mindre eller mere end nødvendigt”, som Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør Jørgen Evald Jensen forleden formulerede det i en pressemeddelelse.

Du kan – hvis du abonnerer på mediet – læse mere i Effektivt Landbrugs artikel HER samt i den omtalte pressemeddelelse HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top