Danske mink havde den bedste velfærd i hele Europa

Det er ikke dyrevelfærds-hensyn, der skal forhindre genoptaget minkproduktion i Danmark, konkluderer forskere

mink-1

Først udtalte landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn (S), at dyrevelfærd er et tema, når det skal besluttes, om der igen skal gives tilladelse til minkavl og minkproduktion i Danmark. Dernæst satte statsminister Mette Frederiksen ham på plads og understregede, at dén beslutning ikke handler om dyrevelfærd men udelukkende om de sundhedsmæssige aspekter, der – ifølge statsministerens forklaring – lå til grund for den ulovlige masseaflivningsordre.

Uanset om man tror på Prehn eller Frederiksen, er der ingen grund til med udgangspunkt i dyrevelfærden at nægte en fornyet tilladelse til minkerhvervet i Danmark, beretter Maskinbladet. Danske mink havde således ifølge et omfattende europæisk studie den bedste velfærd i hele Europa.

”Udover at være et vigtigt studie forskningsmæssigt, er det også vigtigt politisk. Det kan give noget fast grund under fødderne og konkret viden til diskussionen om, hvorvidt det igen skal være lovligt at have mink”, lyder det fra en forsker.

Studiet er det første, der bredt har undersøgt alle fungerende minkfarme i hele Europa. I studiet blev knap 40 procent af de danske minkfarme placeret i den bedst vurderede kategori, hvilket var den højeste andel blandt de medvirkende lande. Dyrevelfærden på samtlige fungerende minkfarme i Europa er undersøgt over en treårig periode mellem 2017 og 2019.

Du kan læse mere i Maskinbladets artikel HER, mens også Landbrugsavisen HER og Videnskab.dk HER beskæftiger sig med nyheden.

Historien om de dyrevelfærds-venlige danske minkavlere har dog ikke fået venstrefløjen i Folketinget på andre tanker, når det handler om eventuelt at tillade minkavl i Danmark igen. Tværtimod lyder det fra både Enhedslisten og SF, at forbuddet bør gøres permanent – med henvisning til, at blot 12 tidligere minkavlere indtil nu har ytret ønske om fremtidig produktion. En så lille interesse sender et tydeligt signal, lyder det fra den socialdemokratiske regerings støttepartier. Dét kan du læse mere om i Altingets artikel HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

1 kommentar til “Danske mink havde den bedste velfærd i hele Europa”

  1. Jette Navntoft

    Minkavl er jo klokkeklar lovlig dyremishandling!! Dyrene fødes i elendighed, lever i elendighed og dræbes på den mest bestialske måde :De gasses ihjel skønt det tager op til 15 minutter for dem at dø!! Men gud forbyde at det skulle gå ud over deres pels.. Så hellere udsætte dem for den værste tortur i deres sidste minutter af deres elendige liv.
    (i naturen har mink et territorium på op til 2 km. Så kom ikke og fortæl mig at de trives i et miljø hvor de står i lag på lag ovenpå hinanden i små metal ure?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top