Hvordan er det lige med vores drikkevand?

Truslen mod vandet kommer andre steder fra end landbruget, fastslår BL-bestyrelsesmedlem Peter Bohsen Jensen

Vand glas

Af Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

Regeringen har i Finansloven sammen med SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne afsat 170 mio. kr. til en drikkevandsfond.

Den har til formål at beskytte drikkevandet bedre, og en bekendtgørelse er sendt i høring. Heraf fremgår, at det bl.a. bliver muligt for kommuner og vandselskaberne at søge penge til at beskytte jorden over grundvandsmagasinerne. De kan f.eks. søge penge til at opkøbe jord, så der efterfølgende kan plantes skov eller etableres lysåben natur, hvilket beskytter grundvandet, hedder det i pressemeddelelsen, fordi der ikke bliver brugt sprøjtemidler i skove og på naturområder.

Men hov, der er ikke lukket én eneste drikkevandsboring i over tyve år pga. sprøjtemidler anvendt på marken. Og de koncentrationer, man finder landbrugets midler i, er oftest under de grænseværdier, der er sat af forsigtighedshensyn. Hvorfor så hindre fødevareproduktionen?

Har man bekymringer om drikkevandet, bør fokus flyttes. Der er nemlig igen fundet PFOS-koncentrationer på flere tusinde gange over grænseværdien. Det er nu fundet i det terrænnære grundvand tæt ved drikkevandsboringer i Odsherred.

Her lyder meldingen fra Miljøstyrelsen, at de nye fund da er lavere end dem i Korsør, og at man ikke har overblikket over PFAS-forureninger, samt at der ikke er en generel forpligtelse til at indrapportere PFAS til Miljøstyrelsen.

PFAS er i modsætning til landbrugets sprøjtemidler ikke nedbrydeligt, hverken i jorden eller i de kroppe, der måtte optage dem.

Alligevel er det landbrugets sprøjtemidler og næringsstoffer for den sags skyld, der både er mest fokus på fra politikernes og myndighedernes side og på det område, hvor der afsættes midler til bekæmpelse.

Er det mon landbruget, man vil bekæmpe, eller drikkevandet man vil beskytte?

Få dog proportionerne på plads.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse dagblade samt i landbrugspressen, du kan eksempelvis læse Effektivt Landbrugs hjemmesideversion HER samt Maskinbladets onlineudgave via linket HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top