Stadig sikkert at spise europæiske og især danske fødevarer

Europæisk pesticidkontrol fortæller om madvarer, der næsten altid holder sig indenfor de fastsatte grænseværdier – og Danmark er fortsat dukseland

r_debede_kurv1000

Ud af de flere end 88.000 fødevareprøver, der blev analyseret i EU’s pesticidkontrol i 2020, holdt 94,9 procent sig indenfor de fastsatte grænseværdier. Det viser EFSA’s seneste pesticidrapport, skriver DTU Fødevareinstituttet.

Rapporten samler ifølge Effektivt Landbrug data fra de fødevareprøver, der er undersøgt i EU’s moniteringsprogram, som omfatter 12 fokusafgrøder og landenes nationale programmer.

Undersøgt for 659 pesticider

Prøverne er indsamlet i de 28 EU-medlemslande samt Norge og Island og er i alt undersøgt for 659 forskellige pesticider og deres nedbrydningsprodukter.

Du kan se mere i DTU’s gennemgang HER samt i Effektivt Landbrugs omtale HER.

Bæredygtigt Landbrug: Køb dansk!

Uanset om der er lave eller ekstremt lave koncentrationer af planteværnsmidler i maden, er den stadig både sikker og sund at indtage. Alligevel går både medier, meningsdannere og menigmand op i mængden af “sprøjtegifte” i fødevarerne, og Bæredygtigt Landbrug har derfor længe givet følgende råd til de bekymrede:

Køb dansk! Uanset om det er økologisk eller konventionelt.

Det skyldes, at der generelt påvises lavere koncentrationer af pesticidrester i de danske afgrøder.

Om den rent danske undersøgelse kan du læse mere i DTU’s tekst HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top