Er det landbrugets skyld?

Læserbrevsskribent sætter spørgsmålstegn ved påstand fra Greenpeace og peger i stedet på kommunerne

fjord-22.-juli-2013

Af Svend Mose Poulsen, Fyrrevænget 19, Årre

Avisen Danmark bringer en kronik om kvælstofforurening 31. maj, skrevet af Greenpeace.

Heri påstås, at landbruget udleder 70 % af det kvælstof, der ødelægger faunaen i vandløb og fjorde. Fakta er, at der ikke udledes kvælstof fra landbruget om sommeren, da alle drænledninger er tørlagte.

Der bliver udledt kvælstof om vinteren; men det tager kun tre dage for en kvælstofpartikel at ramme havet, fra det er udledt, og om vinteren skader kvælstof ikke vandmiljøet.

Hvem er så synderen? Spørg kommunerne! For et par år siden besøgte jeg Flensborg fjord. Stor var min frustration, da jeg så, hvordan fjordbredden så ud.

Langs strandkanten lå et flere centimeter tykt lag sort slam i en meter bred bræmme. Nogle uger forinden havde der været nogle kraftige regnskyl.

Hvem giver Greenpeace skylden?

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i den trykte udgave af Avisen Danmark, der er fællessektionen for dagbladene i mediekoncernen Jysk Fynske Medier A/S. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

3 kommentarer til “Er det landbrugets skyld?”

 1. Henrik Fleischer

  Det er noget vrøvl at kvælstof udledt om vinteren ikke skader, og en snu formulering om, at det ikke skader om vinteren er ikke nok. Kvælstof i miljøet er tålmodigt, så til foråret kommer det straks i brug. Jo, 70 % af kvælstof og fosfor kommer fra landbruget, og der er fratrukket den naturlige udledning. Byernes udledninger er ligeledes et særdeles stort problem, der skal gøres noget ved, og det gør der også, København arbejder med at bruge slammet i biogasanlæg og regner med at være selvforsynende indenfor ganske få år.

  1. Henrik Fleischer

   Og drænledningerne er ikke tørlagte om sommeren, de fyldes ved regnfald af det vand, planterne ikke opsuger.

   1. Henrik jeg betvivler din påstand om at der kommer vand i dræn om sommeren ret kraftigt. Jeg har dræn fra ca. 30 ha. der løber ud i en åben grøft, så der giver det syn for sagen om der reelt kommer vand fra drænene i sommerperioden. Hvis du sammenligner sommerens nedbør med den daglige fordampning fra jorden, samt den mængde vand som den tørre sommerjord kan absorbere så ender vi nok ud i at der skal regne som i 2011 for at der er chance for at der komme noget i drænene der stammer fra nedsivning på markerne.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top