Økologi eller lort i Københavns Kommune

Tænk at gå op i økologisk mad i børnehaverne, når kommunen samtidig lukker masser af lort direkte ud i havnen

knud-1

Af Knud Jeppesen, moderne landmand, Jelling

Fødevarestyrelsen har politianmeldt en københavnsk børnehave, fordi den mad, som børnehaven har serveret for børnene, kun er 85 % økologisk og ikke som forskrifterne siger ”minimum 90 % økologisk”.

Katastrofealarm! Tænk,  at vi i disse tider med mangel på arbejdskraft i politiet skal bruge politiressourcer på, om der er det rigtige i køleskabet i en københavnsk børnehave. En lokalpolitiker udtaler, at han ”aldrig har set noget lignende” og ”tager det ekstra alvorligt”. Ren børnehavelogik?

Ligegyldigt om det er økologisk

Det er godt nok et rigt land, vi lever i, især når der ses tiltagende fødevaremangel rundt på kloden.

Åbenbart ligegyldigt med fokus på, om børnene får de næringsstoffer, de har behov for, og om økologiske fødevarer er mere klimabelastende, og tillige med importeres der mange økologiske fødevarer fra lande med helt andre regler for økologi.

En rapport fra DTU Fødevareinstituttet vurderer, ”at danskere ikke er udsat for indhold af pesticidrester i fødevarer, der udgør en sundhedsmæssig risiko, ved som anbefalet at spise 600 gram frugt og grønt dagligt – uanset hvor fødevarerne kommer fra, og om de er konventionelt eller økologisk produceret”.

Jow, jow, fint skal det være – spilde en masse penge og politi på så latterlig en ting.

Ansvarsløshed

Når man så ser, hvordan Københavns Kommune forvalter det, der kommer ud i den anden ende, altså det fra toiletterne, ja så er der ingen kontrol, politianmeldelse eller politikere, der ”tager det ekstra” alvorligt. Ifølge PULS-databasen pøser de to store renseanlæg i København, Lynetten og Damhusåen, bare urenset spildevand ud i havnen, derude hvor folk vinterbader. Mere og mere for hvert år. Over 4 mio. kubikmeter i 2021 og det dobbelt så ”beskidt” som ”almindelige” overløb.

Det er 75.000 kubikmeter om ugen, og det svarer til, at over 2.200 lastbiler (holder de i en række, er den 40 km lang), tømmer urenset spildevand direkte ud i havnen om ugen. Hver uge. Og der kommer lige så stor en mængde i overløb fra det øvrige København.

Dårlig dømmekraft

Kære forbrugere, politikere og ministerier i København – det er sikkert godt, at I kærer jer om, at jeres børn ikke indtager et nanogram af noget, der end ikke er sundhedsskadeligt, med politiets hjælp, men at I er så totalt ligeglade med alle andre og vores fælles miljø og lukker så meget lort ud i havnen, at det tit er sundhedsskadeligt for de samme børn at bade der. Spildevand = ingen nyere krav – ingen sanktioner – egne tilladelser – egne kontroller – ingen politiaktioner, for de skal jo kontrollere køleskabe i børnehaverne.

Det skriger jo til himlen på dårlig dømmekraft – så vågn da op, er der slet ikke nogen, der vil tage ansvar – vores miljøminister Lea Wermelin gør intet for at stoppe denne miljøkatastrofe i Øresund – nej, hun interesserer sig mest for vilde blomster.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i dagbladet Politiken, du kan se avisens onlineversion via linket HER. Skribenten er æresmedlem af Bæredygtigt Landbrug og har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Scroll to Top