Af Rasmus Dalsgaard, chefredaktør for Maskinbladet
Verden trues af hungersnød på grund af krigen i Ukraine, boykotten af Rusland og tørke og misvækst i dele af verden. Alligevel kører danske politikere ufortrødent videre med deres produktionsbegrænsende tiltag, der risikerer at forværre udsigten til hungersnød i verden.
Vi har længe levet med kvælstofbegrænsning. Og den knap skrues der fortsat på.
Efterafgrøder står også i vejen for en optimal udnyttelse af vores agerjord.
Og vi ser begrænsninger af den hidtidige landbrugspraksis med forbud mod omlægning og gødskning på marker, der tilfældigvis har fået paragraf 3-status.
Udtagning af produktiv jord
Dertil kommer, at udtagning af produktiv jord er på vej.
Det er en del af CAP-reformens implementering, men de mange lande vil på grund af krig og krise ændre eller udskyde CAP-reformens krav om udtagning. De kan se, at fødevareforsyningen i verden er direkte kritisk.
Advarsel til kloden
De vestlige landes økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, advarede i sin seneste økonomiske analyse – “Economic Outlook” fra juni – om, at krigen i Ukraine risikerer at føre til hungersnød:
“Verden betaler en høj pris for Ruslands krig mod Ukraine. Det er en humanitær katastrofe… Krigen har også påvirket leveomkostningerne for mennesker i hele verden.”
Videre skriver OECD, at der uden handling er en høj risiko for en fødevarekrise. Og det er særligt lavindkomstlande, der er meget afhængige af forsyninger af basisfødevarer fra Rusland og Ukraine, der rammes.
Katastrofen lurer
Denne situation kommer i forlængelse af to års udfordringer med covid-pandemien, og ifølge OECD vil mange af de berørte lande få svært ved at skaffe energi og fødevarer, som befolkningen har råd til at betale. Og det giver risiko for hungersnød og social uro.
OECD tegner således et klart billede af katastrofens omfang – hvis der ikke handles.
Intet øje for den internationale udvikling?
Men vi skal ikke forvente handling af det politiske flertal i Danmark.
De danske politikere ønsker fortsat at begrænse fødevareproduktionen ved at fastholde udtagningen af jord og andre produktionsbegrænsninger.
Man må derfor spørge, om de da slet ikke har øje for udviklingen uden for vores egne trygge grænser.
Man kommer til at tænke på Jeppe Aakjærs berømte ord fra 1916 – under første verdenskrig:
“Du puslingland, som hygger dig i smug, mens hele verden brænder om din vugge.”
(Indlægget har også været bragt som leder i Maskinbladet, du kan se avisens onlineudgave via linket HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).