Politisk kommentator: Derfor skal vi blive ved med at tale om minkskandalen

Berlingskes Amalie Lyhne mener, at vi er nødt til at holde liv i debatten, fordi det handler om politikernes respekt for demokratiet

blok-og-kuglepen-bl

Det kan godt være, at mange vælgere er trætte af at tale om mink. Men vi er nødt til at holde liv i debatten.

Det mener Berlingskes politiske kommentator Amalie Lyhne, som ikke giver meget for meldingerne om, at et snarligt efterårs-folketingsvalg jo er den nye start, der kan rense luften, og så må vi nøjes med det:

”Nej, sådan er det ikke. For det liberale demokrati består ikke kun af den konkrete valghandling; vores demokrati er ikke et flertalsstyre, hvor majoriteten kan gøre, som det passer den. Principperne, processerne og rettighederne er mindst lige så vigtige: Borgernes frihedsrettigheder, retssikkerheden, mindretalsbeskyttelsen, de frie medier og magtens tredeling – herunder de uafhængige domstole og den parlamentariske kontrol med regeringen. Det har længe stået skidt til med politikernes respekt for denne side af demokratiet”, skriver Amalie Lyhne.

Hun understreger, at problemet ikke kan reduceres til kun at handle om den siddende regering, ligesom det ikke er et spørgsmål om rød og blå.

“Men der er slet ingen tvivl om, at udviklingen har taget voldsom fart under Mette Frederiksen: Hun har centraliseret magten omkring sig i uhørt grad på bekostning af fagministerierne og embedsmændenes faglighed. Hun har udvist ligegyldighed over for Folketingets rolle og de demokratiske processer. Hun har skabt en kultur i toppen af regeringsapparatet, hvor handlekraft trumfer alt andet, og hvor ingen tør sige hende og hendes nærmeste imod – en ledelsesstil, som i øvrigt også blev kraftigt problematiseret, da hun i sin tid var både beskæftigelsesminister og justitsminister. Nu er det ikke længere bare noget, som statsministerens borgerlige kritikere siger. Nu er det noget, som står i en 1.649 sider lang beretning skrevet af en landsdommer”, lyder det fra kommentatoren.

Hvis du abonnerer på Berlingske, kan du læse hele Amalie Lyhnes kommentar via linket HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top