Gigantisk global sultkatastrofe truer

Mere end 60 lande har problemer med at skaffe økonomiske midler til fødevarer. Hele 50 mio. mennesker står på kanten af en egentlig hungersnød

tina-mark-og-penge

Lækkede mails fra FN viser, at en global sultkatastrofe truer. De høje fødevarepriser har gjort, at mere end 60 lande har problemer med at skaffe de økonomiske midler til at købe fødevarer til deres befolkning. Til trods for den alvorlige situation, så har FN ikke offentliggjort det på deres hjemmeside. Det beretter mediet Politico.

At situationen er alvorlig bakkes op af et indlæg i Altinget skrevet Anne Poulsen, direktør for FN’s World Food Programmes nordiske kontor. Hun skriver blandt andet:

”Der er i dag 345 millioner akut, kritisk sultne mennesker fordelt på 82 lande. En stigning på 210 millioner i forhold til 2019, hvor tallet var 135 millioner. 50 millioner mennesker står på kanten af en egentlig hungersnød”.

Det er ikke bare krigen i Ukraine, men også langstrukne konflikter i lande som Afghanistan, Yemen, Somalia og Sydsudan, klimachok og en økonomisk nedsmeltning efter COVID-19 pandemien, der har bidraget til den alvorlige fødevaresituation.

Priserne er steget ganske alvorligt, hvilket kan ses af FAO’s fødevareprisindeks, der er 30 % højere end i juni 2021. De stigende priser på fødevarer, gødning og brændstof har lagt yderligere pres på millioner af mennesker, der i forvejen var under stærkt pres for at kunne sætte det næste måltid bordet. Det truer nu millioner af mennesker med en sultkatastrofe, der ifølge Anne Poulsen kan blive den værste siden 2. verdenskrig.

Du kan læse mere hos Politico HER og Altinget HER

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

2 kommentarer til “Gigantisk global sultkatastrofe truer”

  1. Det er dystre tidender! Det kunne være interessant at høre hvad det overvejende animalske landbrug i DK agter at gøre, og kan gøre, i den anledning.

    1. Finn Christensen

      Tja, til en begyndelse kunne vores fødevareminister jo lægge brakreglerne på hylden, ligesom de andre af hans kolleger i EU.

      Så kunne landmændene udlægge så mange efterårssåede afgrøder (grønne marker) som muligt og kun så efterafgrøder i resten, hvor der skal sås til foråret. Og i takt med at forbrugerne lægger deres spisevaner om og måske efterspørger andre varer, så lægger landbruget selvfølgelig også om. For det er jo kundernes efterspørgsel, som i sidste ende styrer produktionen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top