Mink, magtarrogance og luskefiseri

Der pilles ved retsstatens platform. Samtidig med at man overtræder grundloven, gemmer ministrene sig for pressen, mener Jørgen Lund Christiansen

Jørgen Lund Christiansen

Jørgen Lund Christiansen, journalist og foredragsholder, Skanderborg

Svend Taanquist, emeritus-MF’er for statsministerens parti, beriger i Danmark 5. august den politiske debat med et nyt ord, luskefis. Sådan en er Jakob Ellemann, fordi han først bakkede op om at aflive alle mink, men senere ændrede holdning.

Jeg undrer mig på, om Ellemann og andre først agerede på det sandheds-forvredne grundlag, statsministeren og departementschefen lagde frem? Da de ikke-slettede nuancer kom til, var det vel logisk at nuancere holdning – uanset Taanquist godt kan forstå, Frederiksen og Bertelsen slettede SMS’er, ”fordi de var kommet til at udtrykke sig på hverdagsdansk”.

Da det stod klart, at der var handlet i strid med regler og grundlov, var det vel anstændigt af Ellemann og andre at agere ud herfra.

Det luskefisede præsteres i dag af det folketingsflertal, som ikke vil tillade en juridisk bedømmelse af minkkommissionens rapport – og end ikke vil stille de embedsfolk, der notorisk har fejlet, til ansvar. Der pilles ved retsstatens platform. Måtte vælgerne genskabe den ved det forestående valg.

Man burde som borger i et demokratisk samfund kunne få de implicerede embedskoner og -mænd, inklusive rigspolitichefen, for retten ved helt enkelt at politianmelde dem ud fra rapportens afsløringer.

Apropos luskefiseri: I uge 26 var Danmark vært for International Federation of Agricultural Journalists, IFAJs, årskongres. For meget længe siden noterede Fødevareministeriet i ministerens kalender, at han skulle komme og tale til op imod 200 journalister fra et halvt hundrede lande. Så indløb der afbud begrundet med ministerferie!

Erhvervsministeren og klimaministeren kunne heller ikke. Så henvendte jeg mig som medarrangør af kongressen til pressens minister – og føjede til, at såfremt Mette Frederiksens ikke havde tid, ville hun måske finde et andet regeringsmedlem? Jeg fik nævnt, at jeg skulle til IFAJ-kongres for 20. gang og aldrig har været ude for, at værtslandets regering ikke stiller op. Det blev også et nej. Så blev Folketingets formand spurgt. Han kunne heller ikke.

Heldigvis stillede FAOs direktør fra Rom, World Farmers Organizations bestyrelse og USA’s landbrugsministerium sammen med en række danske organisations-, erhvervs- og universitetsfolk.

Gad vide om S-toppens nej til at møde et hundredtal journalister fra alle klodens kontinenter på nær Antarktis havde noget med mødedatoen at gøre? 29. juni var den dag, minkkomissionens rapport blev offentliggjort! Er der luskefiseri i det, Taanquist? Eller er det mere relevant at tale om magtarrogance og folkestyre-despekt?

Scroll to Top