Eksperter: Fødevareministerens bortforklaring om minkskandalen holder ikke

Rasmus Prehn ”glemmer” at nævne, at myndighederne fik flere minkavlere til selv at aflive tusindvis af mink – uden lovhjemmel

Rasmus Prehn 3 - foto Steen Brogaard

Den socialdemokratiske regering er som bekendt begyndt at sætte spørgsmålstegn ved, om minksagen overhovedet er en skandale. Fødevareminister Rasmus Prehn har eksempelvis lagt vægt på, at myndighederne aflivede ”nul mink” ulovligt.

Udsagnet er – faktuelt set – korrekt. Men ifølge Danmarks Radios detektorservice, der løbende tjekker troværdigheden ved diverse påstande, er der mildest talt tale om en halv sandhed. For godt nok aflivede myndighederne ikke selv nogle mink ulovligt, men fødevareministeren glemmer ifølge eksperter at nævne, at myndighederne til gengæld fik flere minkavlere til selv at aflive tusindvis af mink, inden der var lovhjemmel til det. Det skete både via et officielt brev samt opkald til minkavlerne.

”Rent juridisk er der ikke forskel på, om myndighederne påbyder dig en handling, eller om myndighederne selv gennemtvinger handlingen. I begge tilfælde skal der være et lovligt grundlag”, fortæller Sten Bønsing, som er professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet.

Du kan læse mere om sagen på Danmarks Radios hjemmeside HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top