Opposition: Regeringen har mistet kontrollen med minkerstatningerne

Venstres finansordfører er målløs over langsommelighed – og samtidig frygter minkbranchen, at et snarligt folketingsvalg yderligere kan forsinke tilladelse til fremtidig minkavl

mink-3

Folketingets borgerlige opposition er målløs over regeringens udmelding om, at de sidste minkavlere i Danmark måske først får udbetalt deres fulde erstatning for farmene i 2027:

”Set fra mit bord virker det til, at fødevareminister Rasmus Prehn fuldstændig har mistet kontrollen med minkerstatningerne – nu man lægger op til, at der kan gå op til syv år, fra regeringen traf en ulovlig beslutning om at lægge minkerhvervet i gravene, til man får afsluttet erstatningssagerne”, skriver Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen ifølge Maskinbladet i et nyhedsbrev.

Lad minkavlerne selv rive stalde og bygninger ned

Han lover at arbejde for at afsætte flere midler til nedbringelse af behandlingstiden – og foreslår desuden, at minkavlerne skal have mulighed for selv at rive de tomme stalde og bygninger ned i stedet for at afvente det formelle besøg fra myndighederne. Troels Lund Poulsen garanterer i øvrigt, at en ny blå regering vil sørge for at få erstatningerne udbetalt som oprindeligt planlagt senest i 2024.

Du kan se mere i Maskinbladets omtale HER.

Bliver minksagen syltet?

Venstre-meldingen er langt fra dagens eneste nyhed fra ”minkgate”-universet:

Minkbranchen herhjemme savner således stadig svar på, hvordan vilkårene for fremtidig minkavl i Danmark ser ud. Og nu frygter man, at sagen bliver syltet.

Tiden er knap

Branchen – repræsenteret ved Kopenhagen Fur – fik ellers på et møde med fødevareminister Rasmus Prehn (S) den 25. august et indtryk af, at et nyt møde var på trapperne indenfor et par uger. Nu er et nyt møde imidlertid først i kalenderen den 23. september, og det har fået Kopenhagen Furs direktør Sander Jacobsen til i et brev til ministeren at indskærpe, at tiden nu er knap. Det skyldes ikke mindst en frygt for, at et snarligt folketingsvalg – der traditionen tro sætter hele embedsværket i stå – yderligere kan udskyde arbejdet med at tillade fremtidig minkavl i Danmark.

Du kan læse mere om dén vinkel i Nordtingets artikel HER, mens også Landbrugsavisen omtaler det nyeste kapital i minksagen i teksten HER.

Valgdebat undervejs

Maskinbladet beretter i øvrigt, at de nu tidligere minkavlere vil invitere samtlige politiske partiers ledere til paneldebat, når folketingsvalget engang er udskrevet. Diskussionen skal efter planen hverken omhandle minksag eller minkavl men derimod “de helt centrale udfordringer, Danmark står overfor”.

Du kan se mere i omtalen HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top