CO2-afgifter på mad?

Folketingsåret begyndte i tirsdags med en åbningstale af statsministeren. Den får her nogle ord med på vejen af BL-bestyrelsesmedlem

folketing3

Af Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

Ved åbningstalen var det eneste, statsminister Mette Frederiksen sagde om landbruget, at der skulle lægges en CO2-afgift på – landbruget.

Dagen efter udskrev hun valg. Socialdemokratiet går til valg på en bred regering hen over midten, sagde hun som den store nyhed. Tidligere har Frederiksen sagt, at hun ville søge genvalg til sin et-partiregering. Men den ser i målingerne ikke ud til at have gode kår. Samtidig kan hun på den måde lægge en kile ind imellem de blå partier. Derfor ændringen.

Dermed spiller hun op til dans med de borgerlige partier. Derfor er det relevant for landbruget at vide: Hvad siger de blå partier til en afgift på biologiske processer? Hvad siger de blå partier til at fordyre fødevarer og energi med afgifter i den nuværende situation?

Hvad er i det hele taget formålet med at lægge en afgift på det klimavenlige danske landbrug, så produktionen af fødevarer og energi på den måde presses ud af Danmark? Hvorfor ikke producere de fødevarer og den energi, verden hungrer efter, på en klimarigtig måde her i Danmark?

Det er spørgsmål, der er centrale at få svar på i denne valgkamp.

(Indlægget er også sendt ud som læserbrev).

1 kommentar til “CO2-afgifter på mad?”

 1. Damien Grévain

  CO2-afgift er relevant for alle produkter. Og det er os forbrugere, der skal betale for det ligesom moms, uanset om de er produceret i Danmark eller udlandet.

  Det kan sammenkobles med lavere moms eller differentieret moms på fødevarer.

  Det vil gavne de mest trængte økonomier og alle forbrugere bliver sensibiliseret til at forbruge mere klimavenligt.

  Det er muligvis ikke let, men det vil være effektivt at starte med landbrugsprodukter.

  I den sidste ende, er det os alle forbrugere som skal sensibiliseres i, at vores forbrugsmønster og valg har en direkte indflydelse på vores dyrebare ressourcer.

  Derfor vil en forbruger-betalt CO2 afgift have den mest direkte og konkret virkning på hvor meget CO2 der udledes fra landbrugsproduktion.

  Vi – forbrugere – bliver bevidst om hvor meget klimaet bliver belastet, for at vi kan få vores broccoli, vores bøf, vores kartofler, vores ris, vores æg, vores underbukser, vores havregryn og vores kaffe med hjem.

  Når der pålægges en CO2-afgift, betyder det at alle landbrugsprodukter skal forsynes med en klimabelastningsdeklaration, uanset om de kommer fra DK eller udlandet. Det er fair. Så er der ikke noget diskussion om at “produktionen af fødevarer og energi på den måde presses ud af Danmark”.

  Vil man sælge sine landbrugsprodukter i DK, skal der deklareres for klimabelastning. Bliver der snydt, bliver bøden proportionel med snyderiet. Det skal være så signifikant (læs: afskrækkende) at det ikke er attraktivt at snyde. Det bliver uden tvivl nødvendigt at oprette en kontrolinstans for klimabelastningsdeklaration. Og mon ikke den desværre komme til at tjene sig hjem.

  Det bliver vel en fordel for dansk landbrug fordi Danmark netop har en forspring på mange måder i forhold til udenlandsk landbrugsproduktion.

  En forbrugerbetalt CO2-afgift: ”go for it!”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top