Landbrugets biogas er løsningen

At udnytte produktive landbrugsarealer optimalt kan afhjælpe både klima-, energi-, biodiversitets- og fødevare-udfordringerne, skriver folketingskandidat

kloppe

Af Jens Kloppenborg, folketingskandidat (V), Østjyllands Storkreds

Denne vinter bliver hård for alle dem, som har gasfyr, og vi skylder alle, at vi gør, hvad vi kan, for at hjælpe også dem igennem vinteren.

Både i private husholdninger og i industrien er der mange steder, hvor gas er en nødvendighed, og derfor skal vi som samfund arbejde på at sikre forsyningssikkerhed og at gøre gassen grønnere. Og det kan faktisk lade sig gøre.

Regeringen sidder på hænderne

I Danmark har vi muligheden for sammen med vores landbrugssektor at producere biogas ud af den biomasse, som kommer fra landbruget. Regeringen har siddet på hænderne og har ikke fået sat gang i en effektiv plan, hvilket gaskunderne tydeligt mærker nu. Her på Djursland er potentialet enormt, men bliver langt fra udnyttet med det lokale biogasanlæg, hvor der er planer for udvidelse. Jeg siger bare: Sæt i værk, nu.

En borgerlig-liberal regering, efter valget, skal arbejde for, at vi får sat gang i udviklingen af biogas i Danmark, sådan at vi får udnyttet den grønne ressource, som biogas kan være, og både sikrer grøn omstilling og forsyningssikkerhed. Her er landbruget en stor del af den grønne løsning, så vi også fremadrettet sikrer uafhængighed af Putins gas.

Fjern administrative og politiske barrierer

Jo mere vi får ud af vores produktive arealer, desto mere kan vi omdanne til natur og sikre biodiversitet, samtidig med at vi kan sikre landbrugets bidrag både med grøn omstilling og forsyningssikkerhed, og så endda med gulerod fremfor pisk.

En bedre udnyttelse af den ressource, som vores landbrug kan give os i form af biogas, hvor det gøres attraktivt at tilrettelægge produktionen i landbruget med biogas i tankerne, jo bedre kan vi løse klimakrisen, energikrisen, biodiversitetskrisen og fødevarekrisen.

Lad os få fjernet de administrative og politiske barrierer for at udnytte den bæredygtige ressource, som biogas er. Den socialdemokratiske enhedsregering har siddet på hænderne i 3½ år. Hvad venter vi på?

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i pressen, du kan eksempelvis læse udgaven fra Lokalavisen Syddjurs via linket HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

1 kommentar til “Landbrugets biogas er løsningen”

  1. Henrik Fleischer

    Anlæggene er pivutætte, og i stedet for afhængighed af Prutin vil i gøre os afhængige af en gigantisk husdyrsproduktion. Biogas fra husdyr er ikke løsningen, men forgasning af andre restprodukter kan til nød accepteres

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top