BL-medlem: Min retsfølelse er krænket

Landmand Per Jakobsen har ingen gødning at indberette men slæbes alligevel i retten for manglende indberetning af gødningsregnskab

dommerhammer

”Jeg nægter at betale dén bøde og har derfor bedt om et retsmøde. Dommeren skal have at vide, hvilke bøllemetoder Landbrugsstyrelsen benytter sig af!”

Sådan lyder det fra landmand Per Jakobsen. Det 61-årige medlem af Bæredygtigt Landbrug bor i området mellem Randers og Hadsund og er havnet i en kuriøs sag, der ifølge landmanden både indbefatter grotesk paragrafrytteri og dybt kritisabel sagsbehandling.

Rykker sendt til ingenmandsland

Substansen først:

I forbindelse med en aftale om jordfordeling er Per Jakobsens arealer reduceret til lige nøjagtig nul hektar. Han har heller ingen dyreenheder, der producerer gødning. Alligevel er bedriften aldrig blevet sløjfet i gødningsregisteret.


Landmand Per Jakobsen er også pilot, her tanker han sit fly.

Landmanden har i alle årene som jordbruger altid indsendt gødningsregnskabet til tiden. Både arealstørrelsen, gødningsleverancerne og antallet af husdyr – alle tal der i dag udgør et rundt nul – er kendte data forudindberettet af andre instanser.

Alligevel dukkede der pludselig en politianmeldelse fra Landbrugsstyrelsen op i Per Jakobsens erhvervs-e-Boks – hvor det fremgik, at han ikke havde reageret på en rykker om det manglende gødningsregnskab. Problemet var bare, at denne rykker ikke var blevet sendt til hverken landmandens private e-Boks eller erhvervs-e-Boks men minsandten var puttet ind i tast selv-service.

”Og jeg har jo intet som helst at bruge tast selv-service til, når mit areal er lig med nul hektar. Man kan slet ikke bruge tast selv-service uden at have et markkort, og det er svært at have et markkort uden mark. Det giver simpelthen ingen mening at sende en rykker til et sted, hvor alle kan regne ud, at jeg intet har at komme efter”, som Per Jakobsen formulerer det.

Skal landmændene lokkes i en fælde?

”Det er faktisk dét, der provokerer mig mest: At Landbrugsstyrelsen – der ellers har mange høflige, venlige og hjælpsomme medarbejdere ansat – tydeligvis har en bevidst overordnet politik om at lokke landmændene i en fælde ved at advare os på en måde, vi aldrig lægger mærke til. Det krænker min retsfølelse. At en bødestørrelse på 5.000 kr. absolut heller ikke står mål med forseelsen, kan ærligt talt også gøre mig harm”, tilføjer landmanden.


Bæredygtigt Landbrugs chefjurist Nikolaj Schulz støtter Per Jakobsen.

Per Jakobsens retssag er ifølge landmanden blevet udsat på grund af Østjyllands Politis langsommelighed omkring fremsendelse af aktindsigt, og han ved derfor endnu ikke, hvornår hans sag skal for retten. Han har rådført sig med Bæredygtigt Landbrug, der har valgt at bakke ham op:

”Denne groteske sag er endnu et eksempel på, hvad danske landmænd – desværre – alt for ofte oplever i deres kontakt med myndighederne og ikke mindst Landbrugsstyrelsen. Vi støtter naturligvis Per Jakobsen hele vejen, også i retssystemet”, fortæller Bæredygtigt Landbrugs chefjurist Nikolaj Schulz.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.