Her er landbrugets nye ministre

Magnus Heunicke og Jacob Jensen får nøgleroller i landbrugs- og miljøpolitikken, men også andre navne på ministerholdet er værd at holde øje med…

heunicke

Der er nye navne og nye hoveder i spidsen for landbrugs- og miljø-politikken, nu hvor den socialdemokratiske étpartiregering er blevet afløst af en treparti-regering bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne.

De hidtidige miljø- og fødevareministre Lea Wermelin og Rasmus Prehn er således blevet smidt på porten i forbindelse med dannelsen af den nye regering.

Socialdemokraten Magnus Heunicke – som senest har været i vælten som sundhedsminister under coronakrisen – skal være miljøminister i den kommende valgperiode. Han er 47 år, uddannet journalist og har været medlem af Folketinget siden 2007.

Hans partifælle Dan Jørgensen, kandidat i statskundskab, skal ikke længere skrive klima-, forsynings- og energiminister på sit visitkort men er nu minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik. Han er 47 år, har siddet i Folketinget siden 2015 og har også været medlem af Europa-Parlamentet.

Den tidligere direktør for Dansk Energi, 55-årige Lars Aagaard (som ikke sidder i Folketinget i forvejen), er nu i stedet klima-, energi- og forsyningsminister. Lars Aagaard er kandidatuddannet i forvaltning og politologi. Han, der engang var aktiv i Radikal Ungdom, har ikke umiddelbart haft nogen partitilknytning de seneste år men er blevet hentet ind af Moderaternes partileder Lars Løkke Rasmussen.

Venstre-manden Jacob Jensen – med tæt tilknytning til landbrugserhvervet som bl.a. fritidslandmand på Vestsjælland og partiets miljøordfører på Christiansborg – er ny minister for fødevarer, landbrug og fiskeri. Han er 49 år, uddannet fra Copenhagen Business School og MF’er siden 2005. Han sidder også i regionsrådet i Region Sjælland – en tillidspost han dog nu må droppe som følge af ministergerningen.

For landbruget er det naturligvis også værd at bide mærke i, hvem der fremadrettet skal være erhvervsminister – og det bliver den tidligere forsvarsminister Morten Bødskov. Han er 52 år, bachelor i samfundsfag og har siddet i Folketinget siden 2007.

Endelig bemærkes det, at Venstre-kvinden Louise Schack Egholm ikke bare er kirkeminister samt minister for nordisk samarbejde, men også minister for landdistrikter og dermed særdeles interessant for landbrugserhvervet. Hun er 45 år, kandidatuddannet i statskundskab og folketingsmedlem siden 2007.

Hvis nogen skulle være i tvivl, hedder statsministeren fortsat Mette Frederiksen.

Du kan se hele ministerlisten på Statsministeriets hjemmeside HER.

Hvis du vil vide, hvad Bæredygtigt Landbrug synes om den nye regerings formulerede politik på miljø- og landbrugsområdet, handler artiklen fra Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside herunder om netop dén vinkel.

Peter Kiær om regeringsgrundlag: CO2-afgift får negativ betydning for landbruget

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk 

Scroll to Top