Ny regering vil lave partnerskab med landbruget

CO2-afgift må ikke koste konkurrenceevne, lyder det fra regeringspartierne Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne

Gård - Jørgen Brønd

Den nye SVM-regering vil nedsætte et partnerskab med landbrug, fødevaresektor, naturorganisationer, forbrugerorganisationer og kommuner – med henblik på et oplæg til en samlet visionsplan for dansk landbrug. Partnerskabet skal komme med sine anbefalinger i slutningen af 2023.

Det fremgår af regeringsgrundlaget for den nye regering bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne. Her tydeliggøres det også, at regeringen – som forventet – vil fremlægge et forslag til en CO2-afgift på landbruget. Dog først, når den nedsatte ekspertgruppe for en grøn skattereform har fremlagt sine konklusioner engang i foråret.

Regeringen vil bede ekspertudvalget om at fremlægge forskellige scenarier, og dette skal ske ”under hensyntagen til at modvirke udflytning af produktion”, som det hedder. En afgift må altså ikke koste konkurrenceevne. Derudover indeholder regeringsgrundlaget en formulering om, at afgiften muligvis kan pålægges forbruget fremfor produktionen.

I øvrigt åbner den nye regering op for aconto-udbetalinger til de nu tidligere minkavlere, som alle stadig venter på erstatning.

Du kan læse mere om den nye regerings grundlag og papirets betydning for landbruget i Landbrugsavisens artikler HER, HER, HER, HER og HER, Effektivt Landbrugs dækning HER og HER samt Maskinbladets tekster HER og HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top