Danskerne spiser noget helt andet, end de påstår

Der er masser af såkaldt gode intentioner om at spise mindre kød og mere grønt – de konkrete salgstal viser imidlertid en anden virkelighed

r_debede_kurv1000

Mindre kød og mere grønt.

Sådan siger danskerne selv, at de spiser. Men ét er, hvad man siger – noget andet er, hvad man gør.

Når danskerne laver mad, glemmes de gode intentioner således, viser en analyse fra DTU Fødevareinstituttet. Dermed er der – og det gælder i øvrigt både på nationalt og internationalt plan – stadig efterspørgsel efter animalske produkter fra dansk landbrug.

Det nationale nyhedsbureau Ritzau beretter med udgangspunkt i tallene fra DTU Fødevareinstituttet, hvordan salget af fersk og forarbejdet kød stadig er højt. Det sker trods resultatet af en meningsmåling tilbage fra foråret 2022, hvor omkring halvdelen af godt og vel 1.000 interviewede danskere mellem 18 og 75 år svarede, at de spiser anderledes end for tre år siden.

Det gør de bare ikke, viser de kolde fakta, der kan aflæses i indkøbsdata for kød og grøntsager – et tydeligt billede på, hvad danskerne rent faktisk lægger i indkøbskurven. Her udgør salget af kødalternativer som plantefars og plantebøffer ”en ært sammenlignet med en elefant”, når man holder tallene op mod salget af fersk og forarbejdet kød.

Ifølge de officielle kostråd fra 2021 skal kød erstattes med bl.a. bælgfrugter. Alligevel køber danskerne dagligt under ti gram spiseklare bælgfrugter per indbygger.

Du kan læse mere i omtalerne fra Jyllands-Posten og B.T. HER og HER. Effektivt Landbrug beskriver også nyheden i artiklen HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top