Er klimainvesteringer kun for de store?

Administrativt bøvl bremser landmændenes løsninger på klimakrisen, skriver Bæredygtigt Landbrugs næstformand

samson-gyllevogn

Af Niels Hauge Mikkelsen, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, Granlyvej 39, 5592 Ejby

Vi skal alle gøre noget for klimaet, gøre mere, gøre det rigtigt, gøre det grønt, gøre det klogt, gøre det hurtigt, gøre det vi kan – det skulle være så let.

Det arbejder jeg på som landmand. Det er ofte dyrt – og derfor har det offentlige lavet nogle spændende ordninger – til glæde for klimaet.

Jeg kan som landmand f.eks. sætte overdækning på min gyllebeholder, da det bidrager til mindre fordampning og dermed både bedre gylle og mindre klimaaftryk.

Men jeg har kun én tank på godt nok små 4000 m3. Men de offentlige regler siger, der kun kan tages investeringer i betragtning, der overstiger 300.000 kr., hvilket vil sige to overdækninger. Og det er faktisk unødvendigt på kun én tank.

Kan det være rigtigt, at kun de store bedrifter med to tanke kan få del i sådanne klimaordninger – selvom også vi mindre landbrugere bidrager med en masse produktionsafgifter til betalingen af sådanne ordninger?

Er det i tråd med EU og den danske lovgivning, at hjælp kun gives til de store? Ros til Landbrugsstyrelsen for forsøget på at effektivisere – men så svært kan det da ikke være administrativt? Spørgsmålene kunne være:  Er der en tank? Ja/nej. Vil man bruge den X antal år? Ja/nej.

Klimaudfordringerne venter ikke – men det administrative bøvl bremser løsningerne.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev både i diverse dagblade samt i landbrugspressen, du kan eksempelvis læse Maskinbladets hjemmesideversion HER og Effektivt Landbrugs onlineudgave HER, ligesom Herning Folkeblads variant findes bag linket HER. Derudover har Landbrugsavisen dækket sagen i en artikel, som du kan læse HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top