Utilstedelige intentioner fra vismand

Hvordan kan man være så kynisk, kold og beregnende, spørger BL-medlem Bo Ritterbusch med henvisning til Lars Gårn Hansens ønske om flere konkurser i landbruget

ritterbusch-1

Af Bo Ritterbusch, medlem af Bæredygtigt Landbrug, Korupvej 10, 9560 Hadsund

Hvor vis skal man egentlig være for at kunne kalde sig vismand?

Dét spørgsmål må jeg og andre – især landmænd – stille os selv, efter at den såkaldt miljøøkonomiske vismand Lars Gårn Hansen nu udtaler, at den CO2-afgift på landbruget, som han har foreslået, vil betyde, at 25 % af bedrifterne går konkurs – og at det minsandten er selve meningen med afgiften!

Jeg skriver det lige én gang til: Man ønsker altså en afgift så stor, at en fjerdedel af landbruget går konkurs og må lukke…

Én ting er, at samfundet åbenlyst behøver såvel mad som eksportindtægter, og at klodens klima næppe bliver bedre af, at den internationale fødevareefterspørgsel efterkommes udenfor Danmark, hvor vi er verdensberømte for vores klimavenlige produktion. Men hvordan pokker kan nogen – vismand eller ej – være så kynisk, kold og beregnende, at man på den mest nederdrægtige måde vil snøre rebet så stramt om halsen på alle danske landmænd med en afgift på 1100 kr. pr. ton CO2, indtil 25 % af erhvervet er væk?

Vil man ødelægge helt lovlig og legitim virksomhed i en højere sags tjeneste, kan det naturligvis kun ske mod fuld og hel erstatning. Ønsker man at bortskaffe madproduktion i en verden, der skriger på fødevarer, er dette en helt utilstedelig måde at fjerne den på.

Hvis det vitterligt er det klogeste, de vise mænd i dagens Danmark kan komme op med – ja, så står det godt nok sølle til!

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i såvel diverse dagblade som i landbrugspressen, du kan eksempelvis læse Maskinbladets og Effektivt Landbrugs onlineudgaver HER og HER samt hjemmesideversionen fra Randers Amtsavis via linket HER).

4 kommentarer til “Utilstedelige intentioner fra vismand”

 1. Folk er generelt mere interesserede i at kunne forbruge , med god samvittighed
  Så at en oldgammel genbrugsform , som landbrug , kommer ud som prügelknabe (igen )
  det er ikke så underligt
  Det der er det “smukke” set fra vores side , er at reducerer man genbrugs kredsløbet , og bilder sig ind , at skovplantning mv , kan opsuge co2’en , så tager man grueligt fejl, de mængder vi flytter rundt , er ufattelig store
  Desværre vil nogle af os ryge i processen
  Og man vil stå tilbage , med en slags moderne godser , ejet af kapital , der er klogere , end Gårn og dem der tror de ved hvad de roder med politisk

 2. Henrik Fleischer

  Lad falde, hvad ikke kan stå. Det gælder i alle virksomheder.
  Et livsværk er ikke en grund til at det skal bevares, vi er mange, der måtte se vores livsværk falde på grund af markedet, økonomien, personlige fejl, alt muligt, men at man har et landbrug er ikke en legitim grund til at vi andre skal støtte. Lav om på det, gør det bedre. Så skal vi nok købe jeres produkter.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top