”Det er rystende, at Klimarådet slet ikke forstår sammenhængen mellem en landbrugsfjendtlig CO2-afgift og de katastrofale konsekvenser, den vil få for både erhvervet og samfundet som sådan. Det er galimatias på dén måde bevidst at lukke ned for fødevareproduktionen!”
Sådan siger Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør Jørgen Evald Jensen som en kommentar til den analyse om landbrug og drivhusgasafgift, som Klimarådet offentliggjorde mandag middag.
Med hovedet under armen
I analysen hæfter Klimarådet sig bl.a. ved, at en afgift på 750 kr. pr. ton CO2-ækvivalent godt nok vil medføre lækage – altså hvor produktion af fødevarer flytter fra Danmark til udlandet – men at resten af verden med tiden forventes at indføre lignende klimatiltag.
”Det er virkelig med hovedet under armen, at rådet nu forsøger at blåstemple en så ødelæggende afgift med bemærkninger om, hvad man tror om alle andre nationers fremtidige tiltag. Man forstår tydeligvis ikke, at selv hvis spådommen holder stik, vil den danske produktion være lukket ned på dét tidspunkt”, forklarer Jørgen Evald Jensen.
Behov for meget mere mad
Også Bæredygtigt Landbrugs formand Peter Kiær er helt uforstående overfor konklusionerne i Klimarådets analyse – der i øvrigt ligeledes bygger på åbenlyst forkerte skøn om stigende udledning fra kvæg i fremtidens Danmark. Og hvor man kun kigger på allerede eksisterende klimavirkemidler og ikke på alle de tiltag, der er under udvikling.
”Tænk, at FN advarer om en voksende verdensbefolkning, der behøver mere mad, og så sidder der såkaldte eksperter herhjemme og gør, hvad de kan, for at ødelægge madproduktionen i et af klodens vigtigste fødevarelande. Vi har altså en af verdens mest miljø- og klimavenlige landbrugsproduktioner her til lands”, fastslår Peter Kiær.
”Vil man lægge en afgift på fødevarerne, skal det være på forbruget, ikke produktionen. Ellers betyder det bare mere import, og så er det kun i en egoistisk dansk osteklokkemodels regneark, at tallene bevæger sig i den rigtige retning. Klima og intensiv landbrugsproduktion er ikke hinandens modsætninger. Tværtimod er intensivt landbrug bydende nødvendigt i en verden, hvor de dyrkbare arealer reduceres år for år. Det her bliver ikke mindre vanvittigt af, at færre dyreenheder jo også betyder mindre biogas – hvormed vi tvinges til på ny at blive afhængige af fossile brændstoffer”, lyder det fra Bæredygtigt Landbrugs formand.
Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk
(Ovenstående er sendt ud som pressemeddelelse).