Forureneren betaler, One Out – All Out, husk det

Vi har førstepladsen i at famle i blinde, skriver et af Bæredygtigt Landbrugs bestyrelsesmedlemmer om Danmarks forhold til vandrammedirektivet

gen-rosendal

Af Peter Rosendal, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug

Forureneren betaler, den sætning har man hørt utallige politikere fremføre.

Men når det kommer til stykket, har vi i Danmark ikke fundet det nødvendigt at holde det for øje i flere forvaltningsled.

Som udgangspunkt vedtog EU i 23 oktober 2000 vandrammedirektivet (VRD), hvor der er fokus på alle påvirkninger af vand i hele EU og på principperne ”forureneren betaler”, og hvis ét parameter overskrider grænseværdier, såsom fisk, alger eller kemi, så kan man ikke udelukke dette og kun fokusere på et andet, såsom næringsstoffer, dette princip kaldes ”One Out – All Out”.

Der er andre parametre end kvælstof

Når vi som nation igennem 23 år kun har betragtet vandrammedirektivet som et direktiv, hvor kvælstof er eneste parameter, der kan sikre en overholdelse af VRD, så har man også et kæmpe ansvar for, at der findes kemi, der overskrider grænseværdier, der er vedtaget med udgangspunkt i VRD.

Danmark er bekendt med, at mange kemiske midler, der benyttes i dagligdagen, udgør et reelt problem overfor VRD, men har bevidst udeladt at undersøge omfanget af denne trussel, og vi er som nation det land, som negativt har førstepladsen her. Man kan sige, at vi er de bedste til at famle i blinde.

Grelle eksempler i bl.a. Korsør og Esbjerg

Lad os som eksempel tage PFAS/PFOS-problematikken. I VRD står der, at vi skal undersøge og oplyse om ”forurening med andre stoffer, som der er blevet påvist udledes i signifikante mængder i vandområdet”, men det gør man ikke. Oplysninger, der skulle sikre folkesundheden, tilbageholdes i forvaltningsleddene, og medtages ikke i udarbejdelse af vandplanerne. Eksemplet er Korsør og Esbjerg m.m., hvor oplysningerne om overskridelser ikke er at finde i basisanalysen, der er grundlaget for beslutninger.

I hele den del af vandplanerne, hvor der ud fra VRD skulle være sikret udledninger, som holder sig under grænseværdier for kemiske stoffer, er der intet krav til spildevand. Man har valgt at gætte sig til indholdet, for så kan man jo skrive, ”at det forelæggende datagrundlag for kemisk klasse (miljøfremmede stoffer) ikke er af et omfang, der gør det meningsfuldt for indeværende at inddrage vandkemiske forhold i prioriteringen”, altså vandplanerne, og så er det ok at gætte.

Følg vandrammedirektivet, kære politikere

Der, hvor man i Danmark har truffet dette valg, altså ikke at udtage konkrete målinger af VRD’s krav, og hvor datagrundlaget skal være tilgængeligt, er Danmarks Miljøportal. Her kan man på siden ”Om os” finde retningslinjer, lovgrundlag, arbejdsbetingelser, arbejdsgrupper, og at hele datagrundlaget er med udgangspunkt i VRD’s krav til basisanalyse af vandplanerne.

Det er altså her, at man har valgt ikke at oplyse om eksempelvis PFAS/PFOS, medicin i spildevand, og stort set alle de mange krav, som Danmark har forpligtiget sig til, og er Europamestre i at udelade.

Kære politikere: Jeg ønsker mig, at I vil følge VRD og sikre, at vi kan være med i toppen af det vandpolitiske mesterskab, One out – All Out, fordi forureneren betaler.

Scroll to Top