Knud Jeppesen: Skråt op med skemaer og tal – det er da totalt ligegyldigt!

Nogen skal jo følge loven, men det gælder åbenbart ikke de kommunale forsyningsselskaber, skriver BL-æresmedlem

spildevand

Af Knud Jeppesen, landmand, Jelling

Jeg læser den ene artikel efter den anden om, at landmænd, vognmænd og andre virksomheder får bøder af det offentlige for ikke at overholde gældende love og tidsfrister.

Og det er voldsomme straffe, der trues med. En dags for sent indsendt økologiregnskab – så trækkes 25% af det ansøgte tilskud. Også selv om det skal indsendes i et IT-system, der gang på gang har nedbrud! Det kan være et beløb på alt op til over 100.000 kr. Landmænd skal indsende IPM-skemaer inden 31/3, ellers vanker der en bøde på 10.000 kr. Og det er for et ”dårligt samvittighedsskema” uden reelle tal, men beskrivelser omkring at drive sit landbrug ”efter gældende normer”. Hvis der er fejl eller mangler i indsendte gødnings- eller sprøjtejournaler, vanker der også bøder, og der trækkes måske i hektar-tilskuddet (KO-ordning)!

En sammenligning med landbruget

Som landmand skal man årligt indsende et gødningsregnskab, for som Landbrugsstyrelsen (LBST) skriver: ”For at sikre vandmiljøet er der indført regler for, hvor meget du må gødske i forhold til, hvor mange næringsstoffer de dyrkede afgrøder optager.”

Kommunerne skulle indsende deres ”gødningsregnskab” for deres spildevandsselskaber inden 1. marts.

Altså skal de lovpligtigt indsende data til Miljøstyrelsens (MST) PULS-database. På samme måde skal de oplyse om alle deres regnbetingede overløb (RBU), altså skal de indberette den mængde af overløb med urenset spildevand, de har fra hvert ca. 4.500 steder. Ligeledes de ca. 16.000 steder med udløb af spildevand fra separatkloakerede områder. Derved kan MST så se, hvor mange næringsstoffer kommunerne lukker direkte i hovedet på fiskene. Afgiftsfrit vel at mærke. Så jo mere forurening, jo mere er der i pengekassen. Men her standser sammenligningen med landbrugets indberetning så brat.

“Smart manøvre”

For LBST kontrollerer og straffer fejl, og fejl straffes på stedet uden rettergang.

”Landbrugsstyrelsen kontrollerer, at der ikke bruges mere gødning end den tilladte mængde. Gødningsregnskaberne er vores redskab til at udføre denne kontrol. De indberettede gødningsregnskaber bliver kontrolleret dels administrativt og for en dels vedkommende også fysisk”. 

Hvis kommunerne indsender for sent, får de en rykker. Sker der ikke noget, venter man og ser, om de ikke får det sendt ind, inden tallene skal videre i systemet.

Er der mangler i skemaerne, udfylder MST selv de manglende tal med ”standardtal”, for ”ellers bliver de aldrig færdige med det hele i databasen”! F.eks. er der i 2021 rettet i SAMTLIGE tal fra bl.a. Hjørring, Herning, Fredericia kommuner og en masse andre steder, hvor der er rettet en hel del af de tal, som kommunerne har ”glemt” at beregne. INGEN sanktioner – for MST har ingen sanktionsmuligheder over for kommunerne. Det har politikerne nemlig sørget for. Smart.

Lidt eksempler

Bornholm har f.eks. indberettet 1/3 af alle overløb med faktor 10-fejl. Altså er udledningen til vandmiljøet 10 gange så høj som oplyst. Det er også ”meget” bedre end i 2020. Der var det samtlige overløb, der havde den fejl. Tydelig fejl, men der sker INGENTING.

Fredensborg oplyser, at de ingen overløb har fra 52 steder ud af 62 steder. Kun 10 steder oplyses med mængde, endda med en meget lille mængde. Det er selvfølgeligt ikke korrekt. Men det gør de nu hvert år, for de ved, at ”der ikke sker noget ved det”!

Middelfart, Kalundborg, Horsens og mange andre oplyser ikke de voldsomt store mængder, der lukkes bypass fra renseanlæg. Altså det, der lukkes direkte ud, når det regner, og anlægget ikke kan følge med.

I Horsens har de på den måde ikke oplyst, at cirka 450.000 tons spildevand (som i 15.000 lastbiler) lukkes i havnen. Det er 2/3 af den mængde, de ”normalt” har.  Middelfart og Kalundborg har hver to renseanlæg med en føler, der tæller antal minutter, der er overløb, ”men ved ikke hvor stor mængde det er”. Så når vi får kontrol af vores gødningsregnskab, kan vi bare oplyse, ”at vi har kørt 32 timer med gyllevognen , så må I selv finde ud af resten”!

Det bliver værre endnu

Nå, nu kan det da ikke blive værre, tænker du nok? Jo – da.

For som LBST skriver: ”Når sagsbehandlingen er afsluttet, bliver gødningsregnskaberne med visse undtagelser offentliggjort på internettet”. Så kan alle se, at landbruget har orden i tingene. Findes der store fejl, eller når årstallene for kvælstofudledningerne kommer, er MST der straks med pressemeddelelser og medieomtale.

Men kommunernes tal i PULS -databasen holdes skjult. Man skal søge aktindsigt i tallene for at få dem. Hvert år. Ingen kommentarer fra MST, ingen forsyninger ”hænges ud”, for de gør jo bare, som de plejer. Miljøminister Lea Wermelin udtalte i et ministersvar omkring et selskab, der har snydt med tal fra tre renseanlæg i mange år:

”…at hvis forsyningen bare oplyser de rigtige tal næste år, så foretager vi os ikke mere”. Læs lige igen. Næste år oplyste selskabet tallet fra det ene renseanlæg, men ikke de to andre. Der sker jo alligevel INGENTING.

Gå til din lokale politiker

Og alle disse tal og skemaer med hundredvis af fejl og mangler bruger MST så som indgangsmateriale til den årligt udsendte punktkilde-rapport. Den bruges så til at fortælle medier og andre om ”en samlet vurdering af forureningspåvirkningen af vandmiljøet og vandmiljøets tilstand i Danmark”. Det er så den, politikerne præsenteres for og laver deres lovgivning ud fra. Grotesk! Men det sker der nu heller ikke så meget ved. De laver ingen miljøstramninger hos deres ”kolleger” i kommunerne. Udledningskravene til renseanlæggene stammer, fra de blev ”født” i 1987. I alt 35 år, som vi plejer, for der er jo alligevel ikke styr på resten.

At størstedelen af de mange overløbssteder heller ikke har en lovpligtig tilladelse, er bare en sidebemærkning. Så langt det meste overløbsspildevand udledes ulovligt af kommunerne. Og MST ved det godt, for de skal kontrollere for de manglende tilladelser. Men det sker der heller ikke noget ved. Men den tager vi en anden gang.

Opfordring: Prøv at spørge en politiker i din kommune, om de ved, hvordan det ser ud med spildevandshåndteringen der. Altså i virkeligheden og ikke bare i de planer, der skal godkendes engang imellem.

Nå – nu må jeg hellere bruge min tid på at udfylde mit IPM-skema – ellers får jeg jo en bøde på 10.000 kr. i min e-Boks. Nogen skal jo følge loven.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Effektivt Landbrug, du kan se avisens onlineversion via linket HER. Skribenten er æresmedlem af Bæredygtigt Landbrug og har ligeledes ønsket, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Scroll to Top