”Minksagen er udtryk for et systemisk sammenbrud, som landets politiske leder har forårsaget”, skrev chefredaktør Bjarne Corydon i Børsen.
Bag dette sammenbrud stod en række embedsmænd, som ikke stillede spørgsmål til det skete. Ikke havde ”top of mind” på, hvad der er lovligt i dette land. Et helt erhverv blev slagtet og tusinder af mennesker ladt tilbage med et ødelagt livsværk og ødelagt livsgrundlag.
Magtens mennesker går derimod fri. De frikendes en efter en – selvom Minkkommissionens kritik af dem var voldsom og opsigtsvækkende. Magtens mennesker er almindeligvis ukendte, selvom deres gerninger har konsekvenser. Det laver en udstilling på Strøget i København nu om på.
Grænseoverskridende
Frihedsbrevet, der ledes af Mads Brügger, udstiller nemlig de ti centrale embedsmænd som voksfigurer og fortæller, hvad personerne bag er anklaget for.
Det sker på Magtens Voksmuseum, Frederiksberggade 6, 1459 København. Der er åbent til 15. april – dog lukket i påskens helligdage. Voksfigurerne er, som det fremgår af nedenstående billeder, vellignende. De er lavet i Kina.
Det er en grænseoverskridende handling at udstille de embedsmænd, som normalt lever i anonymitet. Men det er også grænseoverskridende, at danske topembedsmænd ikke har og ikke tager ansvar. Overhovedet ikke stiller spørgsmål, hvor der burde være stillet spørgsmål. Hvor man gjorde et sundhedsspørgsmål til politik i løbet af få timer, uden nogen havde modet til at gå imod. Det sagde professor emeritus i retshistorie Ditlev Tamm ved udstillingens åbning.
”Vi er kommet til et punkt, hvor der er for mange fejl”, fortsatte han.
Han stillede også spørgsmålstegn ved forholdet mellem politikere og embedsmænd. Det er blevet til et lydighedsforhold, hvor de ligner hinanden. Og hvor ingen sagde fra, da man en sen nattetime valgte, at tiden var kort, og at det var ligegyldigt, hvad det kostede, understregede professoren og sagde: Ting har konsekvenser, det var heller ikke ”top of mind”.
Der er nogen bag dette magtens ansigt. Det er det, udstillingen viser.
I kodeks for embedsmænd er første punkt: Sørg for, at ting er lovlige. Det er altså ”top of list” – men ikke ”top of mind”.
Et andet punkt i kodekset er: Vær åben om dine fejl – der står ikke, at man skal undgå fejl. Derfor er det muligt at sige: Undskyld, det var en fejl, der røg 19 mia. kr. – uden at nogen får ansvar. Uden nogen tager ansvar, påpegede professoren.
Andre punkter i kodekset er sandhed, faglighed, udvikling og samarbejde, ansvar og ledelse samt partipolitisk neutralitet.
Ubestikkelighed indgår ikke som et af de syv kodekspunkter.
Det centrale spørgsmål er nu: Hvor er ansvaret blevet af? Hvorfor havde ingen modet til at sætte sig imod? Hvor blev hukommelsen om de syv punkter af?
Det, som Minkkommissionen brugte måneder på, falder nu fra hinanden. Embedsmændene bliver jo lidt efter lidt renset – af hinanden – og vender tilbage til deres godt betalte job eller andre job. Magtens ansigter passer på hinanden. ”Lev med det”, er moralen fra landets højeste.
Husk Bæredygtigt Landbrugs minkretssag
Derfor er det væsentligt, at Bæredygtigt Landbrugs minkretssag, som er den eneste af slagsen, kører videre, så der bliver kæmpet for almindelige menneskers menneskerettigheder og ejendomsret i dette system.
Derfor er udstillingen i København væsentlig.
Den viser, at bag magten er et almindeligt ansigt – der bare ikke sagde fra.
Af Anne-Marie Glistrup, amg@baeredygtigtlandbrug.dk (tekst og foto)