Bæredygtigt Landbrug: Nye vandområdeplaner er en provokation

Foreningens faglige direktør er fortørnet over endnu en omgang nyttesløse virkemidler og ikke mindst manglende indsatser overfor bl.a. kemi i vandløbene

nyhedscover_fjorden_m_valmuer_

Regeringens nye ”Vandområdeplan 3”, der blev præsenteret torsdag morgen, får en hård medfart af Bæredygtigt Landbrug.

Foreningens faglige direktør Jørgen Evald Jensen forstår ikke, at man vil fortsætte åbenlyst nyttesløse indsatser i forhold til kvælstofudledning fra dyrkningsfladen, når udledningen – trods reguleringstiltag – har været stort set uændret de seneste 20 år og det uden indvirkning på miljøtilstanden.

Kvælstof er ikke den største miljøudfordring

”Man løser altså ikke udfordringerne i vandmiljøet ved kun at kigge på kvælstof, og man har helt galt fat, hvis man tror, at der kan reduceres med over 10.000 tons inden 2027. Det er heller ikke kvælstof, der er den største miljøudfordring – hvorfor er der ikke ét ord om spildevand? Hvorfor nævnes ikke de manglende målinger i vandløbene? Man vil stadig reparere på noget, man ikke kender tilstanden på”, siger Jørgen Evald Jensen.

”Det er også grotesk, at vandrådenes arbejde bliver nævnt som en positiv ting af miljøministeren, når disse råd ikke fik lov til at beskæftige sig med andet end netop kvælstof og genopretning af vandløb. Det her makværk gør da den kommende second opinion – hvor den danske regulering bliver set efter i sømmene – endnu mere relevant. Hvorfor venter man ikke på denne vurdering, der er sat i gang?”, tilføjer han.

Mere fornuftigt at bruge pengene et andet sted…

Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør fatter heller ikke, at regeringen vil bruge så mange penge på eksempelvis genslyngning af vandløb, der rent faktisk vil øge fosforudledningen.

”Det er jeg faktisk voldsomt provokeret over, når vi samtidig kan læse os til, at man ikke i nævneværdig grad vil øge antallet af målinger for prioriterede stoffer. Vi ved jo, at der kun måles i omkring én procent af vandløbsstrækningerne, så det var hellere dér, man burde bruge pengene”, lyder det fra Jørgen Evald Jensen.

(Ovenstående er også sendt ud som pressemeddelelse. Du kan eksempelvis se Landbrugsavisens netversion HER og Effektivt Landbrugs hjemmesideudgave via linket HER. Maskinbladet har lavet en uddybende vinkel på historien i artiklen HER).

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@blb.dk

Scroll to Top