Ekspert: Landbrugets dyr udleder slet ikke CO2

Dyrene kan ikke udlede mere CO2, end de optager, forklarer kvægekspert – med tydelig adresse til debatten om en afgift

køer-i-stald

Landbrugets dyr er isoleret set slet ikke netto-udledere af CO2.

Sådan lyder en – sikkert for mange mennesker opsigtsvækkende – melding fra Gitte Grønbech, som gennem flere år var direktør for kvægsektionen hos Landbrug & Fødevarer. Hun bliver interviewet i den seneste udgave af Landbrugsavisens podcast Topmødet – og forklarer, at dyrene simpelthen ikke kan udlede mere CO2, end de optager.

”Derfor er de ikke netto-udledere, og derfor er hele dette spørgsmål om dyrenes cyklus det, vi kalder køre-rundt-CO2, men det ved folk bare ikke så meget om”, siger Gitte Grønbech.

Du kan høre hele podcasten via linket HER.

Gitte Grønbechs udmelding skal naturligvis ses i relation til den igangværende debat om en mulig klimaafgift på dansk landbrug. Hendes indspark til diskussionen flugter fint med bl.a. landmand – og bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug – Thomas Jensens læserbrev om nogenlunde det samme emne. Han beskriver således de cirkulære processer i landbrugsdriften, både når det gælder husdyr og planteavl:

”Der er således ikke en forøgelse i atmosfæren med den cirkulerende CO2. Den er livgivende – og bør ikke afgiftsbelægges”, skriver Thomas Jensen.

Dét læserbrev kan du læse via linket herunder.

Nej til afgift på liv

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@blb.dk

Scroll to Top