”Jeg æder simpelthen ikke præmissen om, at kød er usundt eller dårligt for klimaet!”
Sådan lød det onsdag eftermiddag fra Bæredygtigt Landbrugs formand Peter Kiær, da han deltog i P1 Debat. Emnet var de nye kostråd fra Nordisk Råd – der ikke længere nøjes med at se på de sundhedsmæssige aspekter men nu også har inddraget sådan noget som klima i rådgivningen.
Hvor evidensbaserede er de råd?
Peter Kiær forklarede i radioudsendelsen, at de nye kostråd for ham at se er delvist politiske, men at folk jo heldigvis selv kan vælge, om de vil følge rådene om at spise mere grønt og mindre kød.
”Dér, hvor jeg kan blive bekymret, er i forhold til det vidensbaserede. Her tænker jeg på proteiner, immunforsvar og om den ernæring, man skal have som barn. Hvor evidensbaserede er de råd i dén retning?”, som Peter Kiær formulerede det.
Bæredygtigt Landbrugs formand ser hellere, at man i Danmark – fremfor at ødelægge det animalske landbrug med eksempelvis afgifter – opretholder en stor kødproduktion og lærer resten af verden, hvor klimarigtigt det kan gøres.
”Vi har jo eksempelvis for længst bevist, at vi kan producere mere og mere mælk pr. ko”, sagde Peter Kiær.
Opbakning fra lytter, politiker og slagter
BL-formanden fik øjeblikkeligt opbakning fra en af Danmarks Radios lyttere, som ringede ind til programmet. Og også i studiet var der støtte at hente for den sjællandske planteavler og svineproducent.
Både LA-politikeren Steffen Larsen og Leif Wilson Laustsen, som er direktør for Danske Slagtermestre i FødevareDanmark, bakkede således op om såvel kødproduktionen som dansk landbrug generelt.
”Diverse råd bør blande sig mindre i, hvordan borgerne lever deres liv. Ellers ender det med, at folk slet ikke følger nogle råd”, sagde Steffen Larsen.
Slagtermestrenes chef kommenterede også den truende CO2-afgift:
”Afgifter bør lægges internationalt – det giver ingen mening at udskamme det nationale landbrug. Hvis vi skal lave en CO2-afgift på landbruget og kvægbonden, ved vi, at en hel del bedrifter kommer til at gå konkurs. Hvor skal dét kød så komme fra? Var det ikke bedre med en international CO2-ramme på for eksempel EU-niveau? Hvem skal betale regningen for de nedlukkede landbrug i Danmark? Der er ingen international plan, kun en national”, påpegede Leif Wilson Laustsen.
Afgift bør lægges på forbruget
Landbrugets kritikere var naturligvis også repræsenteret i DR-studiet. Men det skal retfærdighedsvis siges, at selv fra dén kant blev der formidlet visse holdninger, som en hel del landmænd nok vil nikke anerkendende til.
For eksempel betonede Helene Hagel – som er klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace – vigtigheden af, at en CO2-afgift lægges på forbruget:
”Så rammer det ikke kun dansk kødproduktion men også den argentinske – og det har alle en interesse i”, lød det.
Og Lea Wiggen – som er klimaaktivist i den grønne ungdomsbevægelse – italesatte i udsendelsen skam også både PFAS-udfordringerne og minsandten ligeledes de massive spildevands-forureninger i Danmark.
Kendt kok med i debatten
Af andre deltagere i debatten kan nævnes kostvejleder Marie Raes, Jonas Holm fra De Grønne samt den kendte tv-kok Umut Sakarya.
Du kan selv høre den seneste udgave af P1 Debat kaldet ”Bøf eller bælgfrugter?” via Danmarks Radios hjemmeside HER. Peter Kiær deltager i den sidste del af diskussionen.
Af Christian Ingemann Nielsen, cin@blb.dk