Selvfølgelig skal restprodukter først og fremmest komme dyrene til gode

BL-medlem Poul Uhrenholt Jensen er træt af dobbeltmoralen hos de store andelsselskaber, som det er svært at få foderaftaler med

Uhrenholt-4

Af Poul Uhrenholt Jensen, medlem af Bæredygtigt Landbrug, Østre Kyvlingvej 10, 6880 Tarm

Det provokerer mig, når så mange fødevarevirksomheder siger ét og gør noget andet. Ja, jeg vil kalde det greenwashing, når disse firmaer udadtil praler af deres bæredygtighed og så i virkeligheden agerer modsat.

Det gælder bl.a., når vi taler om udnyttelse af restprodukter fra fødevareindustrien.

Ikke mindst her i tørkeperioden mangler rigtig mange kvægbønder foder til deres køer, og som svineproducent er jeg ligeledes stærkt udfordret på dette område. Heldigvis har jeg en fin aftale med Odense Marcipan omkring deres spild. Men det er godt nok svært – som landmand – at få foden indenfor andre steder.

De store andelsselskaber såsom Arla forlanger en masse af deres leverandører. Alligevel kan man ikke engang få lov til at byde på rester fra mejerigigantens produktion. Mange steder afviser fødevarevirksomhederne såvel svine- som kvægproducenter, selv når vi tilbyder at stille med containerne, så de ellers kun ville have indtægter og ikke én eneste udgift på os!

Samtidig kan vi læse, at en viceformand skamroser en storstilet samarbejdsaftale mellem Landbrug & Fødevarer og Biogas Danmark omkring udnyttelse af rest- og biprodukter. Jeg har skam den største respekt for biogas, der helt sikkert spiller en væsentlig rolle i hele den grønne omstilling – men at lave gas fremfor dyrefoder af affaldsvarerne, burde erhvervet ikke stå model til.

Lad os nu få mest muligt ud af restprodukterne fra fødevarevirksomhederne – og i dén forbindelse lade dyrefoderet få førsteprioritet!

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i landbrugspressen samt i diverse dagblade. Du kan eksempelvis se Effektivt Landbrugs og Maskinbladets onlineudgaver HER og HER samt hjemmesideversionerne fra Dagbladet Ringkøbing-Skjern, Folkebladet Lemvig og Dagbladet Holstebro-Struer HER, HER og HER).

Scroll to Top