Oskar-Verdoner-Moeller

Passer det virkelig, at Danmarks badestrande bliver renere år for år?

04. jul 2023 / Af

Af Oskar Verdoner Møller, jurist i Bæredygtigt Landbrug

Miljøstyrelsen har netop udgivet nyheden om, at Danmark nu har ”endnu flere strande med fremragende badevand” og ”Danmark i EU’s top fem”.

Ifølge Danmarks egne indberetninger til EU’s myndighed for bl.a. badevandskvalitet, European Environment Agency, så bliver badevandet i og omkring Danmark renere og renere. Det giver ikke mening for mig fagligt, når vi ved, hvor meget spildevand kommunerne hvert eneste år udleder til det danske vandmiljø – især når det regner kraftigt – men jeg er heller ikke naturvidenskabsmand. Jeg er til gengæld badegæst og vil gerne vide, om der er eller har været kemi i badevandet.

Årstal Antal badevande indberettet Procentdel med ”Excellent” anmærkning
2022 1039 94,3%
2021 1031 91,9%
2020 1026 90,7%
2019 1022 88,4%
2018 1026 87,4%

Kilde: European Environment Agency, Country report.

Det er kommunerne selv, der fører tilsyn med badevandskvaliteten og hvert år indberetter målinger i henhold til badevandsbekendtgørelsen. Det er også kommunerne, der – som medansvarlige for de kommunale spildevandsselskaber – står for spildevandsudledningerne. Sidst men ikke mindst er det den enkelte kommune, der har en interesse i, at byens borgere og såvel danske som udenlandske turister kan nyde godt af renholdte badestrande med blåt flag.

Traditionelt har kommunerne foranlediget måling af fækal forurening (Escherichia coli og Intestinale enterokokker) i badevandet, men ifølge badevandsbekendtgørelsen skal der også føres tilsyn med indholdet af kemiske stoffer, der kan udgøre en forurening af badevandet og er til fare for sundheden.

Som et eksempel har kommunen for en populær badestrand ved Tirsbæk (Excellent/2022) alene offentliggjort test af badevandet for miljøfremmede stoffer i ét eneste år siden 2012, og det var i år 2022. Det stiller spørgsmålet, om badevandet ved Tirsbæk så har været fri for kemikalier før 2022, eller om man blot ikke har målt for det. Og hvor mange af de 94,3% ud af 1.039 badestrande, der har fået anmærkningen ”Excellent”, er – foruden bakterier fra spildevand m.v. – egentlig testet for kemi, siden vor far var dreng? Hertil kan tilføjes, at bestemmelsen i badevandsbekendtgørelsen (§ 2, stk. 3) om tilsyn med kemikalieforurening, der er til fare for sundheden i badevandet, også fandtes i dagældende badevandsbekendtgørelse nr. 165 af 23. februar 2009.

Det kan – som en lille krølle på halen – tilføjes, at den pågældende Kommune har vurderet, at såfremt der sker kortvarig fækal forurening af badevandet ved Tirsbæk Strand, så skyldes det ikke hverken græssende husdyr, gylleudbringning eller de badende, men rettere overløb fra opspædet spildevand ved kraftig og vedvarende regn.

(Indlægget er også sendt som læserbrev til landbrugspressen).