Landbruget følger med udviklingen – køb det, hvis du vil bestemme 

Mange debattører har gode ideer til, hvad vi skal bruge landbrugslandet til. Nogen drømmer sig tilbage til fortiden, når de kommer på landet. Det er ikke en gammel forestilling, et nutidigt landbrug skal leve op til, understreger vores næstformand her

landskab-hvede-juli-16-1

Journalist og naturfotograf Jan Skriver, drømmer om barndom og fortid i sin store artikel ”Det åbne land er blevet lukket land” (JP27.07.23), præcis som mange andre romantikere. Han fortæller henført om sin bedstemor og om tiden, hvor man levede af små brug, og hvor der var små markveje overalt. Det var dengang hestekræfter taltes i heste og små grå Fergusons. Det var dengang i 1960’erne.  

Sådan kan jeg også drømme mig tilbage til min barndom. Da jeg var barn i 1990´erne, havde vi lokalt ejede købmandsforretninger, bagere, smede, slagtere og meget mere i de fleste af vores lokale småbyer. Det er blot 30 år siden. I dag er der ikke butikker i enhver landsby, og i de større byer er de fleste butikker ejet af kæder, kapitalfonde eller udenlandske rigmænd.   

Land og by har begge ændret sig på ondt og godt. På landet er der sket meget godt. Det fysiske, menneskelige slid er afløst af maskinerne, så vi holder længere.  

Lønningerne til karlen, som var to dage om at pløje en hektar med hesten, var i 1963 iflg. Danmarks statistik 5 kr./time, i dag får karlen ca. 40 gange mere i timen, hvilket matcher en produktivitet på en hektar i timen. 

De snorlige sprøjtespor vidner om kravet til effektivitet, hvor satellitudstyr styrer maskinerne indenfor få cm, for at bruge mindst muligt med mest mulig effekt, også i klimaets og miljøets navn.  

Udviklingen på landet er et udtryk for det samfund vi har, og de krav vi har til vores produktion og arbejdsvilkår. Der er kun produktiviteten til at betale, ellers skal karlen enten have mindre i løn eller kunden betale meget mere.  

Siden 1954 er der taget mere end 500.000 hektar ud af landbrugsdrift, primært til bybebyggelse, industri, veje men også skov og natur. Og flere munde skal mættes. Også derfor er effektiviteten et gode – og vi har mange dejlige naturområder i Danmark. Opsøg dem – der kan du gå i fred. Gid der var flere til at gå ude i vores pragtfulde danske natur.   

At Danmarks Naturforening, uden kompensation, ønsker hånds- og halsret over andre menneskers privatejede ejendomme for at fremme romantiske drømme, er ingen nyhed. Landbruget har tilpasset sig den moderne virkelighed, nøjagtigt som alle andre moderne virksomheder. Følger man ikke med, så falder man af, og bliver man for lille, jager regeringen en skattekniv i siden på folk.   Glæd dig over nutiden med de store, bølgende marker – også her før høst, er det et dejligt syn.

Scroll to Top