Så meget ringere er øko-mælk vel heller ikke

Økomælk er ofte meget billigere i butikkerne end den konventionelle, udmærkede mælk. Jørgen Lund Christiansen funderer her over, hvorfor

Økologi 2

Af journalist og foredragsholder Jørgen Lund Christiansen, Skanderborg

I en længere periode har SuperBrugsen i Skanderborg hver mandag solgt økologisk skummetmælk fra Thise til syv-otte kroner pr. liter. Det er markant under prisen på såkaldt konventionel mælk, der produceres basis nyeste viden om bæredygtighed. I uge 29 strakte tilbuddet sig helt frem til torsdag, og da til en ny pris på kun fem kroner – til trods for, at produktionsprisen er højere end for konventionel mælk, som Brugsen tog mere end den dobbelte pris for.

Her i huset er vi glade for det røde Ø-mærke. Så véd vi, hvad vi skal gå udenom. Økologer høster halv så megen hvede pr. hektar som det vidensbaserede landbrug og efterlader dermed mindre plads til biodiversitet. Samtidig er der et større CO2-udslip pr. kg. korn. For at bekæmpe ukrudt møver økologerne meget mere rundt med harve, plov og traktor og har dermed et markant større dieselforbrug pr. høstet enhed end kollegerne. Og det selvom 50 sprøjtemidler baseret på giftige planter og bakterier, stort set ukontrolleret, er til rådighed for produktionsformen. Importeret øko-frugt og -grønt bør man helt holde sig fra, viser jævnlige rapporter fra EFSA, EU’s Fødevareagentur.  Det nævnte til trods: Så meget ringere er Thises mælk vel heller ikke, så vi har taget imod besparelsen. Men hvad er det, Thise og Coop har gang i? Gælder det om at komme af med en produktion, som et flertal af forbrugerne ikke foretrækker? Har Coops indkøbere trynet mejeriet? Eller udsættes jeg for simpel prismanipulation ved at besparelsen på mandagsmælken hentes på den faktabaserede, bæredygtige fødevareproduktion med henblik på at undgå yderligere fald i øko-andelen af supermarkedernes salg?

Ovenstående indlæg har været bragt i Århus Stiftstidende. Skribenten har givet tilladelse til, at det bringes her også.

2 kommentarer til “Så meget ringere er øko-mælk vel heller ikke”

  1. Drik dog mælk direkte fra
    Koen. Jeg har mange familier som har haft problemer med allergi med past mælk . Når de køber direkte fra landmanden forsvinder alt allergi , børnene drikker nu mælk i spandevis og kan spise alt. Ja sådan er der så meget, men landmanden har drukket det altid med sunde og raske børn som resultat. Men hvad skal Fødevarestyrelsen så lave . Nå ja jagte små forretnings drivende så de kan få dem lukket.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top