Landbrugets kvælstofforbrug kender vi – men hvad med kommunernes udledning?

Ingen kender omfanget af den massive spildevandsforurening, mens landbruget er gennemreguleret, fastslår Bæredygtigt Landbrugs formand

kiær-peter-1

Af Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev

Det er vanskeligt at helbrede en patient, hvis man bliver ved med at give den forkerte medicin. Derfor virker det besynderligt, når landbruget sommer efter sommer bebrejdes for iltsvind i de danske fjorde, mens kommunerne får lov at fortsætte deres massive spildevandsforurening.

Én ting er, at algevæksten i vandmiljøet er styret af fosfor fra de danske rensningsanlæg og intet har med landbrugets udledninger at gøre.

Noget andet og lige så centralt i debatten er, at vi jo rent faktisk kender gødnings- og dermed kvælstofforbruget i dansk landbrug. Hvert eneste kilo kvælstof, som vi landmænd bruger for at give markens afgrøder næring, er en del af et godkendt gødningsregnskab.

Vi landmænd er således gennemreguleret helt ned i decimalerne – modsat kommuner og forsyningsselskaber, hvor manglende kontrol og ingen sanktioner for overtrædelser betyder, at man reelt ikke kender omfanget af udledninger. Da man ved, at en stor del fosfor kommer fra spildevandet, er det tankevækkende, at reguleringen på dette område er ganske fraværende.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev både i diverse dagblade samt i landbrugspressen. Du kan eksempelvis læse hjemmesideudgaverne fra www.randersidag.dk, Dagbladet Ringkøbing-Skjern, Folkebladet Lemvig samt Dagbladet Holstebro-Struer HER, HER, HER og HER samt Horsens Folkeblads, Vejle Amts Folkeblads og Fredericia Dagblads varianter HER, HER og HER, ligesom Maskinbladets onlineversion gemmer sig bag linket HER).

3 kommentarer til “Landbrugets kvælstofforbrug kender vi – men hvad med kommunernes udledning?”

 1. “Én ting er, at algevæksten i vandmiljøet er styret af fosfor fra de danske rensningsanlæg og intet har med landbrugets udledninger at gøre.”

  Stop nu med det sludder…den svada bliver ikke rigtigere af at blive gentaget gang på gang.

 2. Ole Claus Christiansen

  kære Jacob
  det er ellers bekræftet ved diverse retsakter at netop fosfor fra spildevand har 100 % indvirkning.
  Bekræftet af forskere fra SDU og AU.

  Redfell lov om 7/1 NP gælder stadig.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top