Ønsker Connie Hedegaard, at Europa skal leve af kinesisk mad?

Bæredygtigt Landbrugs formand går på Altinget i rette med den tidligere klimakommissær, som beskylder dansk landbrug for at være fodslæbende i klimadebatten

kiær-peter-1

Af Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev

”Landbruget går med de samme skyklapper, som har kostet bilindustrien dyrt”, skriver Connie Hedegaard den 20. september på Altinget.

Hun glemmer imidlertid en vigtig detalje i sammenligningen med Kina. Vi er således bekymret for tendensen til, at kineserne i de kommende år vil styrke deres fødevareproduktion, mens EU kan ende med at begrænse sin.

Fuld fart på den grønne omstilling

I Danmark sætter vi en ære i at producere fødevarer med et lavt klimaaftryk og med et – internationalt set – uhyre minimalt forbrug af medicin og planteværnsmidler. Vi har leveret på reduceret kvælstofudledning og har en af verdens højeste kvælstofudnyttelsesprocenter i planteavlen – samtidig med at vi går foran indenfor den cirkulære kulstoføkonomi, hvor biogas erstatter fossil naturgas, ligesom halm og flis udskifter kullet i nationens kraftværker. Der udvikles fortsat for fuld kraft. Intet er således mere forkert, end at dansk landbrug er fodslæbende på miljø- og klimaområdet.

Verdens største svineproducent er såmænd kinesisk og leverer den nette sum af 60 millioner slagtesvin årligt. Det er da flot af Kina – med den enorme animalske sektor og med verdens største hvedeproduktion – at kunne producere fødevarer nok til befolkningens efterspørgsel. Men ekstremt pinligt, at man i fremtiden kan frygte for, at det kommer til at knibe med selvsamme her i EU.

Nej tak til håbløs osteklokke-politik

Vi har jo ellers netop vist, at vi kan producere mad på klimarigtig vis uden at opføre slagtesvineproduktion i endeløse rækker af højhuse på 24 etager. Alligevel forringes rammevilkårene igen og igen med bl.a. mere bureaukrati og central styring fra Christiansborg og Bruxelles.

Selvfølgelig overtager kineserne produktionen af alt muligt, hvis man lader dem gøre det. Det gælder biler, det gælder fødevarer. Jeg synes, den tidligere klimakommissær burde analysere de europæiske rammevilkår også på fødevareområdet nærmere, så vi kan få en diskussion på et oplyst grundlag. Så vi forhåbentlig undgår, at håbløs osteklokke-klimapolitik herhjemme i Danmark og Europa bevirker, at vi ikke bare skal køre i kinesiske biler fremover, men også skal spise kinesisk mad.

Markedet styrer produktionen

Connie Hedegaard nedgør landbrugets argument om, at ”vi producerer bare, hvad forbrugerne vil have”. Hvad skulle vi dog ellers producere?

Når nu både FN’s fødevareorganisation FAO samt OECD forudser stigende global kødefterspørgsel, vil det da være tåbeligt at overlade dén produktion til andre end os selv, når vi nu kan gøre det på en så klimavenlig facon som muligt.

(Teksten har også været bragt på www.altinget.dk, her er originaludgaven. Det er dette indlæg fra Connie Hedegaard, som Peter Kiær reagerer på).

3 kommentarer til “Ønsker Connie Hedegaard, at Europa skal leve af kinesisk mad?”

 1. Der er ikke sket en pind med kvælstofudledningerne de sidste 12-15 år. Når der så er så store arealer, der dyrkes, er det bare op ad bakke at nå i mål med miljøet. Det kan ikke lade sig gøre uden at tage rigtig mange arealer ud af traditionel drift.
  Der er nok en god grund til at lytte til Connie Hedegaard, hun er ikke helt uden international erfaring.

  1. Ole Claus Christiansen

   nej for den medicin man bruger i Danmark er forkert.
   Man tænker kun virkemidler på dyrkningsfladen.. det virker ikke.
   Danmark er nød til at tage spildevandsanlæg alvorligt.
   Sommerens udledning og badevandskvalitet viser at der noget som er 200 % forkert .
   Med organisk N og fosfor fra spildevand. Så vil det marine miljø aldrig blive godt.
   Ligeledes gør efterafgrøde intet godt. Nitrat forsvinder ud på tidspunktet, hvor der ikke er nogen afgrøde på dyrkningsfladen.

 2. Nu er resultatet af “second opinion” opsnappet af Politiken. Resultatet som forventet: fuld opbakning til de danske havmiljøforskere og en voldsom kritik af den utilstrækkelige indsats fra politisk hold. 10-12 år tabt på gulvet.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top