11. april 2019. Miljøministerbesøg i Fussingø Skovdistrikt, hvor der blev fortalt om, at der er afsat 17 mio til rewilding på over 500 hektar af statens arealer.

Presset på Ellemann tager til – men partiformanden vil ikke lægge sig fast på model for CO2-afgift

20. sep 2023 / Af

Det er svært at finde ud af, hvad regeringspartiet Venstre mener om en kommende CO2-afgift på dansk landbrug – udover at det skal gøres på en måde, så det ikke koster arbejdspladser.

Om afgiften skal lægges på varen i køledisken eller på selve fødevareproduktionen, vil det liberale parti ikke lægge sig fast på. Heller ikke partiformand Jakob Ellemann-Jensen, som ellers forleden fortalte om alle fordelene ved førstnævnte.

”Vi skal gøre det her på en begavet måde, som ikke bare føles godt i mavsen. Det her skal bidrage til reel grøn omstilling. En af de måder man kan gøre det på, det er at lægge afgiften i køledisken. Rationalet bag det er, at det er åndssvagt, at en bøf produceret i Uruguay er billigere end en bøf produceret i Uggeløse. Det er det, som taler for et kølediskargument. Men vi vil lytte til kloge menneskers anbefalinger, og derfor har vi ikke truffet en beslutning endnu”, lyder det nu fra Jakob Ellemann-Jensen i DR-programmet Deadline.

Det fortæller Landbrugsavisen.

Presset på partiformanden indadtil i partiet er imidlertid ikke til at tage fejl af. Landbrugs- og miljøordfører Erling Bonnesen var klar i mælet, da han forleden kommenterede den kommende CO2-afgift, og det samme er diverse Venstre-borgmestre ifølge Landbrugsavisens podcast. Man kan heller ikke ligefrem påstå, at partiets Europa-parlamentariker Asger Christensen har uld i mund i et aktuelt interview med Jyllands-Posten.

Hvad Bæredygtigt Landbrug mener om en CO2-afgift på dansk landbrugsproduktion, er der næppe tvivl om – se eksempelvis BL-formand Peter Kiærs læserbrev herunder.

En dansk ko eller gris er mest klimavenlig

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@blb.dk