Træbeskyttelse i dit drikkevand

Landbrugets sprøjtemidler er tydeligvis ikke skurken, når vi taler om at beskytte det danske grund- og drikkevand, skriver Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør

drikkevand

Af Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug, Vandværksvej 28, 9800 Hjørring

Vi skal alle passe på vores drikkevand, det er der enighed om. Men hvordan?

Hidtil har det været landbrugets sprøjtemidler, der har været under beskydning. Nu viser en ny undersøgelse, at man også skal kigge andre steder hen for at sikre de kommende generationer det rene vand. Og endda have langt større fokus der.

En ny rapport udgivet af Miljøstyrelsen viser nemlig, at byområder er en meget betydelig kilde til grundvandsforurening. Maling og træbeskyttelsesmidler har hidtil i høj grad været ignoreret som mulig kilde til udbredt forurening af grundvandet.

En rapport om kilder til grundvandsforurening, der har været undervejs siden 2019, og som Miljøstyrelsen offentliggjorde i slutningen af august, viser nu, at både under byområder og kolonihaveområder er koncentrationerne i grundvandet af stoffer, der stammer fra maling og træbeskyttelse, betydelig. Mange steder er der fund langt over grænseværdierne.

Grundvandet løber som floder og søer under jorden, så disse stoffer breder sig hurtigt.

Ingen skal pege fingre ad hinanden, men vi sikrer bedst det rene vand, når vi ved, hvor forureningen kommer fra, og får den stoppet ved kilden – og ingen ønsker vel træbeskyttelsesmidler i sit drikkevand?

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse dagblade og medier. Du kan eksempelvis læse versionen fra www.randersidag.dk HER samt hjemmesideudgaverne fra Vejle Amts Folkeblad, Horsens Folkeblad og Fredericia Dagblad HER, HER og HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top