Af Asger Christensen og Erik Poulsen, medlemmer af Europa-Parlamentet for Venstre
Vi er alle sammen stødt på skiltet ‘badning frarådes’ på de danske strande henover sommeren. Og senest så vi voldsomme oversvømmelser i Østjylland, hvor vandet fossede op af kloakkerne.
Ved første øjekast et lille, uskyldigt problem. Men det er langt mere end det. Det er en direkte konsekvens af, at myndighederne ikke kan håndtere spildevandet og ikke er forberedt på klimaforandringerne.
Hverken i Danmark, Polen eller Rusland. Og det smadrer vores havmiljø. Derfor skal vi have speedet processen for kloakseparering op i Danmark. Og resten af Europa skal se at komme i gang. For deres spildevandsudledninger har alvorlige konsekvenser for det danske havmiljø.
Lukning af strande
Spildevandsudledninger har betydet lukning af flere populære badestrande henover sommeren såsom Marbæk Strand og Varna i Aarhus. Frihedsbrevet kunne for nyligt afsløre, at der var fundet ulovlige spildevandsudledninger 1.827 gange i bare syv danske kommuner. Vi har også tidligere set massiv fiskedød i Skartved Bæk, hvor 850 ørreder døde som følge af urenset spildevand i bækken.
Vi kan ikke acceptere, at myndighederne – både planlagt og ikke-planlagt – pumper urenset spildevand ud i havet og forpester havmiljøet med massiv fiskedød til følge. Det er simpelthen for ulækkert, at urenset spildevand finder vej ud i vores sårbare natur. Myndighederne fejler gang på gang, og naturen betaler prisen.
Også nabolande forurener
Det er klart, at man ikke er herre over lynnedslag, kraftig regn og andre klimarelaterede udfordringer. Men det er altså myndighedernes ansvar at sikre, at pumpestationer og kloakker er forsvarlige, tidssvarende og bemandingen i orden, så man kan håndtere naturens luner. Men de danske myndigheder er desværre ikke de største syndere. Det havde ellers været nemmere at håndtere.
Nej, en kæmpe del af problemet i de danske farvande stammer fra storforurenende lande som Polen og Rusland, der hælder enorme mængder urenset spildevand direkte ud i Østersøen. Og det er bare de lande, der geografisk ligger tæt på os. Men verdenshavene kender ingen landegrænser, og derfor påvirkes vores have voldsomt af, hvad der sker ude i verden. Tænk bare på de store luksus cruiseskibe, der trækker proppen i internationalt farvand og forpester havmiljøet i verdens have.
Danmark burde gå forrest
Det går ikke. Miljøet skal prioriteres, så både vi og vores børn kan bade fra friske hvide sandstrande langs de danske kyster, og fiskene kan leve i et sundt havmiljø uden fare for massiv fiskedød.
Og løsningen er simpel: Vi skal hente inspiration fra Israel og indføre kloakseparering både i Danmark og resten af Europa – et rør til spildevand og et til regnvand. Vi er nødt til at kunne adskille spildevand og regnvand via et separat ledningsnet, så vi kan trække alle næringsstoffer ud af vandet, og bruge det til gødning på markerne. For én ting er sikkert: Vand bliver en knap ressource. Derfor skal vi blive bedre til at genbruge vand. Det er Israels eksperter i, og det skal vi tage ved lære af.
Som medlemmer af Europa-Parlamentet kæmper vi for at passe på miljøet og naturen i hele Europa. Og det er på høje tid, at vi får trykket på knappen, nulstillet og skiftet vores vandrensningssystemer. Også her har vi i Danmark muligheden for at gå forrest, og vise vejen for resten af – ikke bare Europa – men hele verden.
(Indlægget har også været bragt som læserbrev i bl.a. Maskinbladet. Skribenterne har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).