Hør Peter Kiær tale landbrugets sag i radiodebat om iltsvind

Formanden for Bæredygtigt Landbrug deltog onsdag i det ugentlige debatprogram ”Politik på en onsdag” på 24syv

peter-kiær-50-år-1

”Vi gøder jo ikke havet, vi gøder markerne!”

Sådan lød det bl.a. fra Bæredygtigt Landbrugs formand Peter Kiær, da han onsdag deltog i en radiodebat om iltsvindsproblemerne i det danske vandmiljø. I radioen 24syvs ugentlige magasin ”Politik på en onsdag” forklarede han, at dansk landbrug har halveret kvælstofudledningen siden 1990’erne, og at iltsvindsproblemerne i samme periode er vokset.

”Der er derfor noget, der ikke hænger sammen her, når automatreaktionen i forbindelse med iltsvindsproblematikken hver gang er, at det er landbrugets skyld. Det her er slet ikke så enkelt, men meget mere kompliceret”, forklarede Peter Kiær i radiostudiet.

Om man så lukkede alt landbrug…

Bæredygtigt Landbrugs formand afviste således i udsendelsen, at landbruget – alene – kan være skyld i, at vores fjord- og havmiljø lider. Han henviste bl.a. til tilstrømningen fra Østersøen og den dermed store udenlandske påvirkning samt den massive spildevandsforurening herhjemme, som ingen kender det egentlige omfang af:

”Om man så lukkede alt landbrug, tror jeg ikke på, at iltsvindsproblemet ville forsvinde. Der bør blive målt på, hvad vi rent faktisk lukker ud i vores vandmiljø og så gå til problemet fra fjord til fjord, alt efter hvad problemet måtte skyldes lokalt”, lød det fra Peter Kiær.

”Vi ved præcis, hvad der bliver udledt fra dansk landbrug, men indenfor spildevand kan man jo kun bruge de tal, der bliver indberettet. Problemet er imidlertid, at ikke alt bliver indberettet, så vi ved simpelthen ikke, hvor meget spildevand der bliver udledt. I alt 15 kommuner udleder eksempelvis direkte til Limfjorden, hvilket Danmarks Naturfredningsforening slet ikke interesserer sig for”, tilføjede han.

Ikke ligefrem en DN-mærkesag

En påstand, som den anden paneldeltager i radiostudiet – afdelingschef Jens Anton Tingstrøm fra Danmarks Naturfredningsforening – valgte ikke at kommentere. Dog fastslog DN-profilen lidt senere under debatten, at der nok burde sættes en stopper for det importerede spildevand…

Du kan høre det cirka 53 minutter lange radioprogram via linket her. Den første lille del af udsendelsen tager dog udgangspunkt i generelle politiske nyheder fra den forgangne uge og handler derfor også om alt muligt andet end iltsvind.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@blb.dk

1 kommentar til “Hør Peter Kiær tale landbrugets sag i radiodebat om iltsvind”

  1. Forureneren må betale for miljøskaden og genoprette de gode forhold i vandmiljøet , det er hovedprincippet i dansk miljølovgivning. Stiig Markager har i dette korte klip redegjort for forholdet den 4. oktober https://lnkd.in/ekHRsfJu Hvorfor skal resten af danskerne betale for det?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top