Landbrugets jordnære sandhed

Miljøudfordringerne skal betragtes i et helhedssyn, skriver Bæredygtigt Landbrugs formand i et svar til kritisk læserbrevsskribent

kiær-peter-5

Af Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev

Speciallæge i kirurgi og urologi Asger Lind Poulsen anfægter i et indlæg her i avisen både min kristne livsopfattelse og min viden om landbruget.

Jeg kan berolige kirurgen med, at jeg ikke overtræder det 8. bud om at tale sandt. Jeg holder mig til videnskabelige data, når jeg fremfører naturvidenskabelige fakta. Fagfolk, der har hænderne dybt i mulden, har en uvurderlig viden om tingenes tilstand ude i miljøet, derfor skal også de høres. Jeg ville da også spørge dig, hvis det var på kirurgiens eller urologiens område, jeg havde brug for fakta. Sådan har vi viden på hver vores felt. Og jeg vil ikke dømme dig ude, bare fordi du arbejder intensivt med et specielt område.

Jeg har aldrig bestridt, at landbruget udleder næringsstoffer – herunder kvælstof. Udfordringen er bare, som jeg også påpeger, at se på miljøudfordringerne i et helhedssyn. Kvælstof fra landbruget udledes primært, når markerne er ubevoksede og derfor primært i de robuste efterårs- og vintermåneder. Disse næringsstoffer er ifølge en rapport fra DHI (Dansk Hydraulisk Institut) for længst ført væk, når iltsvindsperioderne opstår om sommeren. Rensningsanlæg udleder derimod næringsstoffer hele året – og ud fra de nyeste undersøgelser netop i dit område stammer langt størsteparten af de udledte næringsstoffer i sommerperioden netop fra rensningsanlæg. 90 % af næringsstofferne, der udledes i den følsomme periode, kommer således fra spildevand. Det er i den periode, vi ser iltsvindet. Samtidig udledes vandopløst fosfor fra rensningsanlæggene, der er langt mere skadeligt i miljøet end det partikelbundne fosfor, hvor hovedparten stammer fra brinkerosion.

Bare fordi du ikke har faglig viden på området, vil jeg ikke tale ned til dig – men prøve også for dig at sætte tingene ind i de rette sammenhænge. Tak, fordi du lytter – det er vejen til dialog – på troens såvel som på faglige områder.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i forskellige udgaver af dagbladet Sjællandske).

Scroll to Top