Mindeord: En forfatter der fortjener anerkendelse

Steen Steensens forfatterskab henvendte sig til dem, der lider under regeltyranni - med forfatterskabet i hånden kan også BL's medlemmer bedre forstå og tage opgøret med tyranniet

gård-povl-blak-bojer

Steen Steensen måtte den 16. oktober 2023 give op efter længere tids sygdom.

Opvokset på et mindre landbrug lidt udenfor Vejle. Kandidat med historie som hovedfag. Undervist i historie og psykologi ved Ranum Statsseminarium indtil 1987. Derefter gymnasial lærer.

Sideløbende havde han et omfattende forfatterskab, hvor kritikken af læreanstalternes voldsomme vækst efter ungdomsoprøret i 1968 var en hovedanke. Derfor blev han for de toneangivende en forfatter, der skulle holdes ud i strakt arm. Selvstændighedskulturen blev underløbet af den nye herskende intellektuelle adel, udpenslede han i adskillige avisartikler og bøger. Embedsretten overtrumfer i dag ejendomsretten var hans konklusion.

I 1982 lagde han ud med bogen ”Den sociale komedie”, hvor han vender Marx på hovedet og udfordrer den intellektuelle klasse, der behersker både information og kultur, de faglige organisationer og de politiske partier – fra højre til venstre.

I 1986 bliver miljøbevægelsen taget under behandling i bogen ”Den økologiske krigsførelse”, som Helge Gade, Landbrugsmagasinet, sammenfatter således:

Alle medier er i denne tid ved at svømme over i miljødebat, og der kan godt være brug for lidt modgift mod de til tider næsten dommedagsagtige beskrivelser af, hvor slemt, det står til med miljøforureningen, og modgift er der rigeligt af i bogen.”

Otte år senere i 1994 udkom bogen ”Demokratiets rødder”. Om den skrev tidligere typograf for Land og Folk, Jens Jackie Jensen:

“Demokratiets Rødder” er intet mindre end et mesterværk af internationalt format. Havde Steen Steensen ikke været dansker, men derimod tysker, englænder eller amerikaner, ville han givetvis med dette værk opnå verdensberømmelse. Han ville retfærdigvis blive nævnt på linie med englænderen Paul Johnson, der skrev vort århundredes verdenshistorie, og han ville blive sidestillet med nobelpristageren Milton Friedman, der skrev bogen: “Det frie valg”.”

Steen spændte bredt, og i 2007 kom ”Dannelsesrejse på motorcykel”, der efter eget udsagn blev hans mest sælgende bog. Rejsen begynder ved Limfjorden via Elben, Rhinen, Donau og til Grækenland. Undervejs beskrives europæisk kultur og hvilke betydelige personligheder der har levet og virket på steder langs ruten.

Hans seneste bog udkom i 2016 med titlen ”Forurening gennem tiderne”. Et uddrag:

“I 1968 genopstår forureningen. Læreanstalterne summer af politisk aktivisme. Studenterne knytter næverne. Slagordene gungrer. Ned med kapitalisterne! Biologerne holder sig ikke tilbage. Kloden er ved at gå til i gift og gylle! Øjeblikkelig må der gøres noget, hvis menneskeheden skal reddes. Vreden rettes mod bønder, arbejdere, dambrugere og fiskere. De viderekommende i studier undersøger stalde og marker. Alt skrives ned og kontrolleres. Også små butikker får turen.”

I flere årtier deltog Steensen også i dagspressen med forklaringer på, hvordan over- under- og middelklassen løbende byttede roller. Så han har bestemt gjort sit til, at menigmand kunne få en forståelse af, hvem de nye udbyttere/parasitter er. Et eksempel fra en kronik i Jyllands-Posten den 10/9-1984:

“De intellektuelle afskyr kapitalisme, privatisme og fri konkurrence. Den nye klasse søger ikke næring ved ejendom og kapital. Intellektualisternes hu står til embedet, den faste stilling under loves og institutioners beskyttelse. Hvad ejendomsretten, kapitalen og konkurrencen var for kapitalisten, er embedsretten, uddannelsen og eksklusivaftalen for intellektualisten. Teoretisk skoling er grundlaget for de intellektuelles styrke og embedet for magtens udøvelse. Uden embede er den intellektuelle intet.”

Mange forfattere bliver først anerkendt efter de er døde. Den anerkendelse har Steen Steensen til fulde fortjent.

(Fem eksemplarer af forfatterens bøger fås endnu ved bestilling i en boghandel. Se udvalget her: http://www.steen-steensen.dk/Abildgaard/Abildgaard.html. Indlægget herover er indsendt med henblik på offentliggørelse på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside af foreningens aktive medlem Jørn Rasmussen fra Vordingborg. En kortere udgave af mindeordet har været bragt i lokalpressen, se eksempelvis udgaven fra Horsens Folkeblads hjemmeside). 

Scroll to Top