Minksagen kan resultere i en forfatningsdomstol i Danmark

Tiltaget vil kunne sikre overholdelse af lov og ret, når man skrider til ekstreme tiltag overfor borgerne, forklarer juraprofessor

mink-1

Skandalen omkring de ulovlige minkaflivninger tilbage i 2020 trækker stadig sine blodige spor. Også i den juridiske verden, hvor Bæredygtigt Landbrug som bekendt har sagsøgt den danske stat med henvisning til overtrædelse af menneskerettighederne – samt nu med en juraprofessors konkrete forslag om at oprette den forvaltningsdomstol, som eksempelvis Tyskland og Sverige allerede har.

Ifølge Effektivt Landbrug vil en sådan forfatningsdomstol kunne øge danskernes retssikkerhed. Juraprofessor Frederik Waage mener således, at hvis Danmark under minksagen havde haft en forfatningsdomstol i stil med den tyske, havde man fra begyndelsen vidst i Statsministeriet, at sagen kunne være forelagt for domstolen indenfor en uge, og ikke flere år efter.

”Og så tror jeg, man ville stå et andet sted, når det gælder incitamentet til at være sikker på, at man overholder lov og ret, når man skrider til mere eller mindre ekstreme tiltag overfor borgerne”, forklarer professoren.

Formanden for Retsudvalget i Folketinget, Steffen Larsen (LA), er positiv overfor idéen om en forfatningsdomstol i Danmark.

I den aktuelle pressemeddelelse herunder kan du læse nyt om Bæredygtigt Landbrugs sagsanlæg.

Bæredygtigt Landbrugs minkretssag mod staten skal afgøres i landsretten

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@blb.dk

Scroll to Top