Nordjyskes begrænsede udsyn

Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør giver erhvervsredaktør svar på tiltale efter dennes hårde kritik af dansk landbrug

gen-evald

Af Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug, Vandværksvej 28, 9800 Hjørring

Erhvervsredaktør i Det Nordjyske Mediehus, Peter Simonsen, har åbenbart ikke været på landet for nylig. Han refererer til billeder fra virkeligheden – hverken til virkeligheden selv eller til de reelle årsager til, at virkeligheden ser ud, som den gør.

Simonsen bruger mange skældsord. Man er faktisk ikke i tvivl om, at han har fået øje på en syndebuk – og denne syndebuk, landbruget, skal udskammes. Her og nu og med alle midler. Det er ikke megen reel viden og nye fakta, der finder vej til Nordjyskes tirsdagsleder.

Har du mon hørt om spildevandsskandalen?

Og det endda på dagen efter, at Rigsrevisionens beretning om statens manglende tilsyn med spildevand fra danske rensningsanlæg og virksomheder blev offentliggjort. Det er en rapport, der kun medtager de offentligt kendte udledningssteder. Alligevel er det store mængder spildevandsudledninger, den afslører. I 2022 manglede Miljøstyrelsen således 9 % af tilladelserne til renseanlæg, 82 % af tilladelserne til overløb og 87 % af tilladelserne til regnvandsudløb.

Af det indberettede fremgår det også, at der blev udledt mest urenset spildevand fra overløb til Øresund. Her blev der udledt 6.967.860 kubikmeter spildevand, hvilket svarer til ca. 2.000 olympiske svømmebassiner. Andre steder er der også udledt store mængder.

Optagelserne, som Nordjyske ikke ville bringe…

Mon ikke disse mængder vil skubbe til de procenter omkring forskellige udledere, som Simonsens såkaldte eksperter hælder til.

Den spildevandsudledning, som miljøorganisationen ”Rent Hav” tilfældigt fandt og filmede, mens lort, toiletpapir m.m. strøg direkte ud i Limfjorden, er heller ikke med i Rigsrevisionens rapport. Men den video ønskede Nordjyske jo heller ikke at omtale. Det kunne ellers have nuanceret billedet.

Lyt til den tidligere miljøminister

De billeder af havbund, der har forskrækket Simonsen, ligner dem, som blev offentliggjort for år tilbage fra Øresund, og hvor selv miljøminister Lea Wermelin måtte indrømme, at det skyldes rensningsanlægs upåagtede udledninger.

Når svømning frarådes i Limfjorden ved Aalborg, har det en årsag – og konsekvenserne rækker langt længere end til svømmeforbudsdagen.

Når seriøse forskere skriver rapporter om, hvor næringsstofferne til det danske vandmiljø kommer fra, er det højest 9 %, der kommer fra det danske land. Og heraf er kun en del fra landbruget.

Faldende kvælstof- og CO2-udledning

Simonsen, du hælder hovedet mod landbrugskritikere, der som en gammel grammofonplade har sagt det samme i 30 år. Tror du ikke, verden har forandret sig i 30 år?

Landbruget har forandret sig. Her er både kvælstofudledningen og CO2-udledningen reduceret kraftigt. Hvorfor tror du, at vandløb igennem landbrugsland har mindre kvælstof end drikkevand? Hvor meget CO2 tror du, landbrugets planter optager?

Kom på landet, min ven – så vil jeg vise dig dele af den virkelighed, du i øjeblikket ikke kan se for bare vrede.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i dagbladet Nordjyske. Den avisleder, der reageres på, findes i linket her).

Scroll to Top