Får vi afgiften, går vi alle på halen

Sjællandsk medlem af Bæredygtigt Landbrug langer ud efter Nordeas landbrugsdirektør, som også vil miste sit arbejde med en ødelæggende afgift på erhvervet

tina-mark-og-penge

Af Henrik Hougaard, Strædet 5, Hammer, 4700 Næstved

Nordeas Landbrugsdirektør Morten Riget udtrykker i Effektivt Landbrug den 15. september en undren over, at danske landmænd ikke kender deres bedrifts klimaaftryk. I 2019 fik jeg lavet et CO2-regnskab på Niras (Aarhus Universitet). Det kostede 25.000 kroner, og det er groft sagt blot en opgørelse over, hvor meget energi du bruger på din bedrift.

Vi lærte om energioptimering på Landbrugsskolen i 1983, og siden jeg blev selvstændig i 1986, har jeg ikke bestilt andet end at energioptimere. Alle de, der ikke har fokus på det, er for længst gået konkurs. Den CO2-afgift, som Morten Riget siger, vi skal forberede os på, svarer til, at han af egen løn skal betale afgift på den varme, der er på kontoret, afgift af den computer, han kigger på, afgift af det tøj, han sidder i.

I modsætning til Morten, som bare sender en afgift videre til chefen, bliver vi landmænd aflønnet af verdensmarkedet. En CO2-afgift på landbruget, uanset om den er stor eller lille, går direkte fra på landmandens bundlinje. Morten Riget og alle I andre slipsedrenge skulle hellere bruge jeres krudt på at hjælpe landbruget uden om en afgift. Får vi afgiften, går vi alle på halen, og også Morten Riget skal ud og finde sig et nyt arbejde.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Effektivt Landbrug. Skribenten er medlem af Bæredygtigt Landbrug og har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Scroll to Top