Franciska Rosenkilde vil udpine vores jord  

Alternativet med Franciska Rosenkilde i spidsen har udråbt sig selv til det nye landbrugsparti. Her kommenterer Jørgen Lund nogle af hendes holdninger.

landskab-majs-juli-16

Af Jørgen Lund Christiansen, uddannet landmand, journalist og foredragsholder 

Franciska Roskildes kronik i Avisen Danmark 2. december er fuld af fejl. Tillad mig at korrigere de værste vildskud. 

Rosenkilde: Vi skal stoppe med at pumpe vort drikkevand med kræftfremkaldende stoffer. Alt er giftigt, men det afhænger af dosis. Sådan skriver speciallægerne i miljø og arbejdsmedicin Johan Hviid Andersen, ph.d., professor, og Kurt Rasmussen, ph.d., i Berlingske 1. december. 99,7 pct. af alle borgere i USA har PFAS i blodet, 1.000 ng (nanogram) pr. ml. I Sverige måles 350 ng/ml. Brandskum i Korsør førte til PFAS-alarm i Danmark, baseret på 40 ng/ml – mod 4 ng/ml for landet generelt. Stop målingernes tyranni, skriver lægerne og påpeger, vi lever med kviksølv i fisk, fordi risikoen er mindre end sundhedsværdien. 

I Altinget 1. december nævner professor Hans-Jørgen Albrechtsen, DTU, at det er 170 år siden, vi i Danmark begyndte at rense vores drikkevand. Vi fjerner bl.a. svovlbrinte, jern, mangan og andre metaller samt arsen og nikkel, som i større doser er giftigt. Det kaldes for simpel vandbehandling men er ikke simpel. Vi må rense for flere stoffer, hvis vi vil sikre godt drikkevand. Men politikerne lader som om, vi ikke renser vandet. 

I dag måles pesticidrest i 55 pct. af boringerne mod 22 pct. i 2015 – fordi vi er begyndt at lede efter mere fra fortidens synder og har fået bedre udstyr! Grænsen for tilladt indhold er 0,1 mikrogram pr. liter: Et gram i 10 millioner liter vand! Sundhedsgrænsen ligger tusinde gange højere. For at få samme giftindtag som nikotin og tjære i en halv cigaret skal man drikke to liter med 0.1 mg restpesticid om dagen i 80 år. Det reelle indtag er mikroskopisk. EFSA, EU’s myndighed for godkendelse af pesticider, har igen og igen sagt god for glyphosat/Roundup, fordi det hverken skader mennesker, dyr eller miljøet. Albrechtsen betegner Danmarks og EU’s godkendelsesprocedure for pesticider som fantastisk.  

Rester af maling og træbeskyttelse, industri-og husholdningskemi, slibestøv fra bildæk og asfalttjære m.v. finder vej til grundvandet. Vil Rosenkilde heller ikke rense herfor? Ifølge Vandværkernes forening dør ingen af at drikke vand, mens 13.000 hhv 6.000 dør af tobaks- og alkoholskader – alt imens Alternativet kræver fri hash til ”rekreativt brug”.   

Rosenkilde: I 2015 gav Løkke landbruget så godt som frit spil til kvælstofudledning. Nu ses resultatet: Fiskedød. Over de seneste 35 år er landbrugets udledning af kvælstof halveret, men det ses ikke på havbunden. Hvad med at undersøge, om der er andre – bevist eller ubevidst oversete faktorer? Ophobet udledning af fosfor fra bl.a. industri og husholdninger f.eks. Og tag så Second Opinion rapportens konklusioner seriøst i stedet for blot at læse de afsnit, som en havprofessor, der ikke er fagmand på land, peger på.  

Rosenkilde: Vi skal omlægge til økologi og dermed opbygge jorden i stedet for at udpine den. Alternativet vil afvikle 95 pct. af svine- og 75 pct. af fjerkræproduktionen samt 70 pct. af kvægholdet og forbyde brug af industrielt fremstillet gødning. Da de første mennesker kom hertil for 6000 år siden, fældede og brændte de skov. Asken gav gødning i en årrække. Så blev der fældet og brændt igen. Svedjebrug er betegnelsen.  

Planter – også økologiske – har brug for næring. Uden gødning udpines jorden. Det er Alternativets politik. Økologer klarer sig ved at købe gylle fra konventionelle kolleger, som køber industrigødning for pengene. Ren hvidvask! Alligevel høster økologerne, afhængig af afgrøde, kun mellem 40 og 70 pct. af videnbaseret landbrugs udbytter. Erhvervet forsyner en befolkning på seks millioner med mad, eksporterer for 200 milliarder kroner og giver beskæftigelse til 190.000 skattebetalere, som – Alternativt! – skal på støtten.  

Rosenkilde nævner EU-tilskuddet til landbruget på syv milliarder kroner, 36.000 kroner pr. beskæftiget. Det er under 25 pct. af gruppens betaling af skatter, moms og afgifter. Det er under halvdelen af prisen for at have børn og unge anbragt i plejefamilier og på institutioner. Engang var støtten det dobbelte af i dag. Lad os få den helt afviklet, men samtidig i EU og gerne også globalt, så der ikke konkurrenceforvrides. Den skal helt væk, inden Rosenkilde måtte få magt til at tilgodese sin egen menighed.  

Rosenkilde: Landbruget udleder en tredjedel af Danmarks samlede CO2-udslip. Afgrøderne på marken optager al den CO2, der udledes – også når det sker som metan, der først efter en årrække igen er ændret til CO2 og indåndes af planterne, der til gengæld udånder ilt til os. Intet andet land taler om at beskatte den biologiske proces. Danmark er meget langt fremme med PtX, pyrolyse, brint baseret på sol og vind – og biogas, som fortrænger Putins gas, men vil mangle en vigtig råvare, gylle, når Rosenkilde har slået dyrene ihjel. De ny teknologier efterspørges globalt. Et dansk klimaeventyr har som forudsætning et laboratorium i form af levende landbrug som forsøgslab. Det er det modsatte af fri hash til rekreativt brug. 

Indlægget har været bragt i Avisen Danmark. Skribenten har givet tilladelse til at det også bringes her.  

Scroll to Top