Hvorfor er du så vred på landbrugsfamilierne? 

Der er mennesker, der gør en stor indsats, bag ethvert landbrug, minder tidligere direktør for Bæredygtigt Landbrug om. 

vagn_lundsteen_natur500_200_560x224

Af Vagn Lundsteen, Direktør, Planteavlsrådgiver, Tidligere direktør for Bæredygtigt Landbrug 

Siden september dette år, har det været ekstra hårdt at være landbruger. Ikke på grund af den våde høst, det er vi vant til at håndtere. Heller ikke fordi tørken i april til juni reducerede høsten til den mindste i mands minde. De er de vilkår, vi lever under og ikke kan gøre noget ved. 

Nej det der stresser danske landbrugsfamilier, er ikke økonomien eller vejret. Det er de vedvarende angreb fra en lille gruppe landbrugshadere, der er af den opfattelse at landbrugsfamilierne er skyld i alverdens ulykker.  

Iltsvind, klimaændringerne og pesticider i grundvandet er eksempler på nogle af de angreb, som landbrugsfamilierne dagligt bliver hængt ud for. Hvad landbrugshaderne ikke tænker på, er at der er mennesker bag, som hver dag gør deres bedste for at passe på miljø og klima.  

Disse personer, der ofte bor i byerne og ikke længere har nogen tilknytning til landet, har en mening om hvordan man dyrker landbrug, ud fra en til tider ’Morten Korch’s tilgang, hvor alting var bedre i ’gamle dage’. 

Alting kan blive bedre og landbrugsfamilierne er hele tiden på vej mod at forbedre produktionen af fødevarer. Jeg vil anbefale at kritikerne lige stopper op et øjeblik og tænker sig om. 

Sagen er den, at Danmark har verdens strengeste miljølovgivning. At landbrugsfamilierne har reduceret udledningen af nitrat til det halve, for øvrigt uden nogen effekt på vandmiljøet. 

Vi har verdens skrappeste godkendelse af landbrugskemikalier. Ingen andre steder i verden, kan man drikke vandet fra vandhanen, uden at risikere hverken pesticider eller bakterier. I modsætning til hvad du hører i medierne, har vi verdens reneste drikkevand og det bliver renere for hvert år.  

Forskerne vil tage landbrugsjord ud af drift, for at gavne klimaet. Men for hver hektar landbrugsjord, der tages ud af drift, skal der plantes to hektar skov, for at optage tilsvarende CO2. Landbrugsafgrøderne både binder CO2 og producerer fødevarer, foder til dyr, halm til strøm og varme og husdyrgødning og græs til biogasproduktion af ikke fossil gas. Overskudsenergi anvendes til Power 2 X, som anvendes til brint og ammoniak til blandt andet fossilenergi til skibsdriften. Samt fossilfri brændstof til fly.  

Så hvorfor er du så vred på landbruget?  

Indlægget har tidligere været bragt i Jyllands Posten. 

Scroll to Top