Julegaver til både finansministeren og klimaministeren 

Ny forskning har bevist, hvad Bæredygtigt Landbrug har sagt hele tiden, at andelen af kulstofrige lavbundsjorde er sat for højt. Det må have konsekvenser for udtagningen og glæde nogen, funderer vores faglige konsulent Jens Lund-Pedersen over.  

Jens Lund Pedersen

Af Jens Lund Pedersen, faglig konsulent, cand.agro., Bæredygtigt Landbrug, Skovvejen 65, 6640 Lunderskov   

I begyndelsen af julemåneden udkom en faglig rapport fra Aarhus Universitet, der viser, at arealet med lavbundsjord er 30 % mindre end hidtil antaget. Dermed må udledningerne af CO2 fra disse kulstofrige lavbundsjorde jo også være 30 % mindre.  

Og så er der slet ingen grund til at oversvømme disse jorde. Så kan vi blive ved med at producere på dem til gavn for danskernes mad og valutakasse. På den måde er korrekt faglig viden en forudsætning for at løse også komplicerede problemer.  

Tænk de mange milliarder vi sparer, når vi ikke skal oversvømme de mange lavbundsjorder, der ikke eksisterer.  

Finansministeren må da smile bredt over sådanne besparelser. Og klimaministeren kan glæde sig over, at det kommende klimaregnskab får en pæn reduktion i CO2-udledninger fra pist-væk forsvundne lavbundsjorde. Rapporten, der hedder noget så tørt som “Supplerende dataindsamling til forbedring af nuværende tørvekort” skærer således over 1,5 mio. tons CO2-ækvivalenter væk fra udledningerne fra de meget omtalte lavbundsjorde. Klimaministerens regnskab er med et blevet lettere. 

Den nye kortlægning i rapporten reducerer således udbredelsen af tørvejorde fra knap 172 tusinde hektar med 31 % til knap 118 tusinde hektar. Det betyder, at de beregnede klimaaftryk fra de hypede lavbundsjorde falder med noget, der svarer til 3 % af Danmarks territoriale udledninger.  

Landbruget er utallige gange hængt ud i pressen fordi man er bagefter med den køreplan, som politikerne vedtog i forbindelse med Landbrugsaftalen i efteråret 2021. Og Landbrugsstyrelsen er hængt ud for langsommelig sagsbehandling. 

Det er med et slag ændret – landbruget er faktisk foran, når alt gøres op. Det er da julegaver til både finansminister og klimaminister, der må få dem til at smile stort og bredt. Glædelig jul.

Scroll to Top