Vigtig sejr for fremtidens landbrug  

Asger Christensen, Venstre medlem af Europa-Parlamentets Landbrugsudvalg, glæder sig her over en sejr til ny lov om planteforædling.  

Asger Christensen i EP

Af: Asger Christensen, Medlem af Europa-Parlamentet, Venstre  

Fremtidens landbrug skal producere mere for mindre af hensyn til klimaet. Vi er allerede godt i gang. Men vi får brug for nye teknologier til at drive omstillingen. Her spiller planteforædling en afgørende rolle. Vi skal skynde os, hvis ikke toget skal køre lige forbi os i EU. Derfor var det en kæmpe sejr, at EUs nye lov om planteforædling blev stemt igennem i Landbrugsudvalget i denne uge. Men vi er ikke i mål endnu. 

Jeg er stor fortaler for at bruge planteforædling til at sikre fremtidens fødevarer. Ved hjælp af planteforædling kan vi gøre afgrøder mere resistente over for bakterier og sygdomme, mere modstandsdygtige over for klimakrisen konsekvenser såsom tørke og oversvømmelser, og vi kan samtidig mindske brugen af pesticider. Hvordan kan man ikke være vild med den idé? Det er alt det, som landbruget har brug for i den grønne omstilling. 

Som forhandler for den liberale gruppe i Europa-Parlamentet har min position været klar: At producere mere for mindre er en nødvendighed. Vi skal redde klimaet, men vi har også brug for landbruget. Nu mere end nogensinde. Derfor er der kun udvikling. Afvikling er ganske enkelt ikke en mulighed. 

Men hverken virksomheder eller omverdenen venter på EU. Derfor skal vi handle hurtigt, så vi kan sikre en plads i kapløbet, og måske endda indtage en førerposition. Ellers risikerer vi, at udviklingen kører fuldstændig uden om EU. Det går ikke.  

At første sejr nu er vundet i landbrugsudvalget er en stor sejr. Som forhandler er jeg både glad for og stolt over det fine resultat, der endte med 36 stemmer for og 11 imod.  

Nu skal næste slag slås til afstemning i parlamentet. Jeg kæmper til det sidste for, at vi kan bruge de nye teknikker til at producere mere for mindre, mere klimavenligt og mere bæredygtigt til gavn for planeten. For mig er en ting sikker: Planteforædling er fremtiden! 

Scroll to Top