Budskab til 90 deltagere: Man kan begynde at tjekke dæktrykket på traktoren

I går holdt Bæredygtigt Landbrug webinar, hvor formand Peter Kiær og næstformand Niels Hauge Mikkelsen informerede om bestyrelsens syn på, hvornår danske demonstrationer kan blive aktuelt. På mødet opfordrede de til, at landmændene godt kan tjekke dæktrykket

GF - Peter Kiær på Bygholm 7 2022

Op til klokken 17 strømmede det ind med gæster til Bæredygtigt Landbrugs webinar om de europæiske traktordemonstrationer og bestyrelsens syn på, hvornår det kan blive aktuelt at ty til demonstrationer.

90 deltog i det halve times lange informationsmøde, hvor formand Peter Kiær og næstformand Niels Hauge Mikkelsen informerede om bestyrelsens syn på, om og hvornår danske demonstrationer kan blive aktuelt.

Inden formandskabet konkluderede på det, gav Peter Kiær en kort gennemgang af baggrunden for demonstrationerne i andre europæiske lande, hvor situationen er en anden end i Danmark.

– Rammevilkårene i Danmark har været kørende over mange år – vi har fået det lidt ad gangen. Der er andre udfordringer i EU, sagde Peter Kiær og fremhævede blandt andre Tyskland, hvor landmændene over natten blev pålagt en dieselafgift.

Urimelige afgifter
For nuværende er der ikke en konkret grund til at køre traktorerne mod storbyerne for at demonstrere, men det kan hurtigt ændre sig, mener bestyrelsen.

– Det afhænger af, hvad der kommer til at ske i den nærmeste fremtid, sagde formanden og henviste til Svarer-udvalgets rapport og særligt, hvordan politikerne kommer til at agere ud fra den.

Det er blandt andet den omdiskuterede CO2-afgift, som kan bringe en demonstration på banen.

– Bæredygtigt Landbrug kommer aldrig nogensinde til at acceptere urimelige afgifter på biologiske processer, lød det fra formanden.

Der er under to uger til, at rapporten udgives. Derfor er det vigtigt at være klar til at reagere på den – og ikke mindst hvad der bliver besluttet på baggrund af den.

– Vi har konkret diskuteret, hvad vi skal gøre, hvornår vi skal gøre det, og hvem vi skal ramme, sagde næstformand Niels Hauge Mikkelsen.

Med blink i øjet opfordrede formanden undervejs til, at landmændene godt kunne begynde at tjekke dæktrykket på deres traktorer. For man når til et tidspunkt, hvor nok er nok.

– Men I skal ikke lære eleven at bakke med gyllevogn, for det er ikke den måde, vi kommer til at vinde indpas hos landets befolkning, sagde Peter Kiær.

Indflydelse fra sidelinjen
I øjeblikket er det dog dialog frem for demonstrationer, som Bæredygtigt Landbrug har fokus på, mens man afventer rapporten og udfaldet af de grønne trepartsforhandlinger.

– Vi er ikke inviteret med, og det kan undre os, når vi dyrker 50-60 procent af dyrkningsfladen i Danmark. Men vi gør så rigtigt, rigtigt mange ting i stedet for. Vi er næsten dagligt i dialog med politikere og folk, der forsker på området. Vi kan mærke, at det rykker – de lytter og beder om mere dokumentation, fortalte Peter Kiær, som har vores Klimavision med rundt – en vision, som viser, at landbruget kan nå klimamålene uden CO2-afgift.

Der var få spørgsmål, som blev besvaret til slut i mødet. Hvis man brænder inde med spørgsmål om den aktuelle situation, opfordrer formandskabet til, at man tager fat i dem.

Det kan man gøre på:

Formand Peter Kiær på pki@storgaarden.dk
Næstformand Niels Hauge Mikkelsen på niels@kohavegaard.dk 

Desuden skal du huske, at Bæredygtigt Landbrug indbyder til generalforsamling onsdag den 28. februar. Du kan tilmelde dig her.

Scroll to Top